Szomjoltó könyv

Az ősi város azonban számtalan kutat rejt. Akadnak köztük lenyűgöző műremekek, amelyeket uralkodók, pápák, előkelő hercegi családok építtettek. Ezekkel az ember turistaként szinte „kötelezően” találkozik is. Megcsodálja őket, hűsöl a tövükben, iszik a vizükből, majd várja, hogy a csoportvezető tovább kalauzolja a városon. De Róma nem lenne Róma, ha nem csábítana titkos utakra. Ha nem suttogná a fülünkbe: hagyjuk magunk mögött a napernyőt szorongató idegenvezetőt, a turistabuszon megismert társakat, és vágjunk neki annak a másik városnak is, amely csak nekünk mutatja meg magát.

Vizi Krisztina évekig élt az olasz fővárosban. Az ott töltött évek alatt naponta járt-kelt Róma kútjai között, amelyeket nemcsak megszeretett, hanem meg is örökített, és közülük harminchármat Római vízcsobogás címen gondosan könyvbe is szerkesztett. Az impozáns könyvecske kiváló útikalauz, amelyből nemcsak a kutak történetét ismerhetjük meg, hanem a több ezer éve lüktető város legendáit, tréfás történeteit, szokásait is. A szerző éppen annyi kultúrtörténeti hátteret vázol fel, amennyi egy megkapó irodalmi készséggel, szellemesen és legfőképpen szeretettel megírt ismeretterjesztő könyvhöz szükséges. És természetesen beavatja az olvasót azoknak a kutaknak a titkába is, amelyeket a szokásos bedekkerek révén sohasem fedeznénk fel, de amelyeknek bája és talán éppen kevésbé ismert mivolta miatt még inkább a szívünkbe zárhatunk.

A szerző saját fotóival illusztrált, várostérképpel ellátott szépséges könyve nem hiányozhat Róma szerelmeseinek polcáról. De kitűnő ajándék lehet azok számára is, akik akár képzeletben, akár a valóságban szeretnék bebarangolni az Örök Várost. Ahol a sikátorok szövevényében, rózsaszín virágú leanderek, száradó ruhák, kávéillat és álmosan nyújtózó macskák között pompás kutak oltják a vízre és szépségre egyaránt fogékonyak szomját.

(A könyv kapható és megrendelhető az Új Ember könyvesboltjaiban, valamint a www.aventinus.hu oldalon keresztül.)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .