Szociális központ Kemenespálfán


   
A gazdasági és pénzügyi válság nyomán az elmúlt években Vas és Zala megyében is ezrek vesztették el munkahelyüket, a korábban is nehéz sorsú emberek többsége még szegényebbé vált. A szombathelyi egyházmegyei karitász újféle módon reagált az új helyzetre: bővítette segélyezési tevékenységét, és munkahelyteremtésbe kezdett.


   
Ez utóbbi, a Kríziskamra 2010 néven tavaly elindított program országos példa lett. A vasi és zalai gazdasági kamarák, munkaadói szervezetek, vállalkozói szövetségek és az egyházmegye által támogatott jótékonysági program során a vásárosmiskei és a nagylengyeli, üresen álló plébániák megújultak, s megváltozott munkaképességű emberek munkahelyeivé váltak.
   
A Kríziskamra program idén is folytatódott. A jótékonysági akció bevételeit a segélyezésen túl az egyházi tulajdonban lévő, tizenöt éve üresen álló kemenespálfai volt iskolaépület átalakítására fordította a karitász. Adományként festéket, járólapot, csempét, egy Jánosházához közeli nagyvállalattól térkövet, a megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató Car-Inside Kft.-től pedig egymillió forintot kapott. Majd egy szombathelyi vállalkozó segítőkészségének köszönhetően indulhatott meg a felújítás. Egymillió forinttal támogatta a tatarozást Németh József, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitatív Alapítvány kurátora, az OTP Bank helyi igazgatója.
   
Ottjártunkkor még zajlottak a munkák. Bodorkós Imre, Jánosháza és Kemenespálfa plébánosa elmondta: az egész közösség számára nagy örömet jelent, hogy a kemenespálfai iskola falai közé ismét visszaköltözik az élet, és nehéz sorsú emberek juthatnak munkához.
   
A Szent Pál Szociális Központ felavatásán jó szívvel ünnepelhetett Kemenespálfa és környéke. A szentmisét Veres András megyés püspök és Konkoly István nyugalmazott szombathelyi püspök mutatta be.

– Nemcsak egy régi iskolaépület kapott új életet, hanem sok ember is – jelentette ki avatóbeszédében, a kormány képviseletében V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár. Magyarországon hétszázezer megváltozott munkaképességű ember él, ez a gazdaság számára nagy lehetőség. Miért? Körükben most tizenkét-tizenöt százalékos a foglalkoztatottság, míg a fejlett nyugati világban negyven százalékuk dolgozik – mondta.

– Magyarország újjáépítéséhez mindenkinek a munkájára szükség van, ezt vidékfejlesztésért felelős államtitkárként is látom. Azt pedig magánemberként érzékelem: minden embernek igénye, hogy hasznos munkát végezzen. Kemenespálfán felismerték ezt, és megadták a segítséget, hogy a helyiek mihamarabb elérhessék egyéni és közösségi céljaikat – méltatta a nagyszerű kezdeményezést.

   
A házat Veres András püspök áldotta meg, és Tuczainé Régvári Marietta, a szombathelyi karitász igazgatója mutatta be az ünneplőknek. Az épület oldalán márványtáblán örökítették meg mindazok nevét, akik segítettek a létrehozásában. Közülük ketten, Rácz Elemér, az Inter-Alp ügyvezetője és Némethné Pál Gyöngyi külön elismerésben részesült. Az új intézmény festményt kapott ajándékba, amely a névadót, Szent Pált ábrázolja. Kemenespálfaiak és Bobán, Izsákfán, Nemeskocson, Köcskön és Egyházashetyén élők dolgoznak az új munkahelyen, bőrfeldolgozást végeznek. A helyzetet jól jellemzi, hogy a negyven helyre nyolcvanan jelentkeztek.

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .