Szobor Columbónak

A három éve elhunyt művésznek csakugyan voltak magyar felmenői, önéletrajzi könyvében is említést tett róluk. Magát kelet-európai zsidó származásúnak tartotta. Ősei lengyel, cseh, orosz és magyar bevándorlók voltak. A Falk Miksával való rokonságának nincs nyoma az anyakönyvekben. A színész anyai ágon volt magyar. Mindez az ország és a főváros imázsa szempontjából mindegy is. Remélhetőleg sok turista lesz majd kíváncsi a szoborra, s az alkotás az amúgy egyre jobban feledésbe merülő mítosznak sem árt, amely szerint a magyarok alapították Hollywoodot. Hogy ez dicső tett volt-e, azt mindenki döntse el maga, de az idegenforgalom szempontjából biztosan lehetne még ezt-azt építeni erre.


A szobor egyébként igencsak szerethetőre sikerült. Annyira, hogy a környéken lakók már most nagyon büszkék rá. Fekete Géza szobrászművész készítette, aki egyébként éppen a saját műve előtti házban lakik. Az alkotás életnagyságú. Az alak természetesen ballonkabátot visel, szivart tart a kezében, és egy kutya is helyet kapott mellette.

 

Az avatás utáni napon valaki viccből, vagy hogy a nagy hétvégi szélviharban meg ne fázzon, Columbo fejére sapkát is tett. Peter Falk, ha akarta, ha nem, úgy látszik, most már tényleg a miénk.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .