Szívünkben legyen béke!

A kórházi osztály megbízott osztályvezetője, dr. Dani Árpád köszöntője után a vendégek, az osztály dolgozói és az ápolásra szorulók Székely János püspök előadását hallgathatták meg.
„Isten neveléséről” ószövetségi példaként Jákob történetéről beszélt a püspök. Jákob csak akkor ismerte fel Istent, amikor élete nem saját elképzelése szerint alakult. Becsapta testvérét, Ézsaut és apját, Izsákot is, ám maga is becsapottá vált: szerelme, Ráhel helyett annak csúnya nővérét – Leát adták hozzá feleségül. Újabb hétesztendei munka után vehette csak el választottját. Utóbb, a már testileg gyenge Jákob egy álmokkal teli éjszaka után – melyekben Istennel és önmagával viaskodott – bocsánatot kért egykor becsapott testvérétől. Így nevelte Isten Jákobot, így mutatta meg neki, hogy öregen, betegen is lehet erős az ember. Székely János püspök e történeten keresztül mutatta be, milyen fontos az embernek önmagával és Istennel békében élnie, bár hozzátette – sokan csak akkor figyelnek Istenre, amikor a fájdalom nehéz útjára lépnek.

További, a saját életében megtapasztalt példákat sorolt a püspök. Beszélt arról az asszonyról, aki halott férjét szidta, mert őt okolta szerencsétlen és boldogtalan házasságukért, ám utóbb rájött, ő is jelentős mértékben felelős a történtekért, így dühe igazi gyásszá és szeretetté alakult. Szólt arról az esetről is, amikor egy édesapa túlzott elvárásaival megkeserítette felesége és gyerekei életét, ám amikor viszonylag fiatalon halálos beteg lett, megbékélt a világgal, mindig mosolygott, mindent jónak és szépnek talált maga körül, s békében tudott meghalni.
Isten sokszor a fájdalmak útján tanít meg minket szeretni – mondta Székely János püspök, majd előadása végén e szavakkal fordult a karitászcsoport tagjaihoz, akik a rászorulókat látogatják, az osztályon dolgozókhoz, akik naponta látják a szenvedés stációit, és magukhoz a betegekhez: a testi szenvedést enyhíti, ha annak van értelme, mely az örök élet reménye is lehet, s tudnunk kell, hogy a fájdalom útja a szeretethez vezet.

A püspök előadása után Pálinkás Rita vezető gyógytornász a gyógytorna szerepéről beszélt az onkológiai és hospice ellátásban. Az előadás végére az is nyilvánvalóvá vált, hogy a testi gyógyulást, a fájdalmak enyhülését segíti, ha valaki megbékélve önmagával, Istennel próbálja élete nehéz szakaszát megélni.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .