Szíriában valós veszély, hogy teljesen elüldözik a keresztényeket

Fotó: Aleppo city/Facebook

 

A politikus részt vett az ENSZ Közgyűlésének 73. ülésszakán New Yorkban. Az eseményhez kapcsolódó tanácskozáson, melyet az Európai Unió szervezett a szíriai konfliktus politikai úton történő megoldásának előmozdítására, Szijjártó Péter szeptember 26-án kifogásolta, hogy keveset foglalkoznak a témával, és elfogadhatatlannak nevezte azt a megközelítést, amely azt sugallja, hogy a keresztények elleni gyűlölködés a diszkrimináció elfogadható formája lenne.
Világszinten a hitük miatt üldözött emberek négyötöde keresztény – hangsúlyozta felszólalásában a miniszter. Hozzátette: a Közel-Keleten és azon belül Szíriában valós az a veszély, hogy teljesen elüldözik szülőföldjükről a keresztényeket, annak ellenére, hogy már ezer éve ott élnek.
Magyarország felelősséget érez az üldözött keresztény kisebbségekért, és feladatának tekinti megvédelmezésüket. A magyar kormány önálló államtitkárságot is létrehozott, amelynek egyetlen feladata, hogy figyelje a segítségre szoruló keresztény kisebbségek sorsát és helyzetét a világban. A kabinet 15 millió eurót különített el arra, hogy segítsen újraépíteni az üldözött keresztények lerombolt házait, iskoláit, és támogassa közösségeik megerősítését. Magyarország Szíriában az aleppói Görög­ka­tolikus Egyházat, valamint az Ortodox Egyházat segítette többmilliós támogatással – mondta el Szijjártó Péter.
Hangsúlyozta: mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az otthonuk elhagyására kényszerített keresztények visszatérhessenek szülőföldjükre, és ennek garantálásában szerepet kell vállalnia az ENSZ-nek és más nemzetközi szervezeteknek is.
A New York-i rendezvény fő témái közé tartozott a nemzetközi humanitárius segítségnyújtás fenntartása és a szíriai menekülteknek otthont adó országok, különösen Jordánia és Libanon támogatása is.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .