Szíriába látogatott Orosz Atanáz püspök

Fotó: Buka Gábor

 

A templom újjáépítéséhez magyar adományozók is hozzájárultak. Látogatása során Orosz Atanáz püspök átadta a metropólia legutóbbi felhívása eredményeként összegyűlt 15 ezer dollárnyi adományt a melkita görögkatolikus patri­ar­kátusnak, valamint a Miskolci Egyházmegye felajánlását az aleppói melkita érsekségnek.
Jusszef Abszi (I. József) pátriárka április 22-én megáldotta az aleppói érseki székház felújított épületét, másnap délben, Szent György napján pedig a felújított székesegyházat. A főtemplom megáldásán jelen voltak az aleppói egyházmegyék püspökei, a helyi ortodox egyházak helynökei (püspökeiket hat éve nyomtalanul elrabolták), valamint a helyi vezetők, köztük több muszlim is.
Külföldről a magyarországi metropólia képviseletében Orosz Atanáz püspök és Buka Gábor atya vettek részt a szertartáson. A most helyreállított és megáldott székesegyház egyike a legszebb ősi templomoknak Szíriában. Az első liturgiát az épületet ért bombatámadásban megsérült pap végezte.
Az ünnepségek egybeestek az aleppói katolikus püspökök szinódusával. Az Alep­póban működő hat különböző, egymástól független rítusú püspökség most tárgyalt először hivatalosan, Mario Zenari érsek, damaszkuszi apostoli nuncius elnökletével.
Orosz Atanáz a pátriárka kíséretében látogatást tett egy-két, a helyi egyház által már helyreállított többszintes épületben. Az egyik felújított házban orvosi rendelőt alakítottak ki és szociális boltot is működtetnek, ahol a rászorulók kuponnal juthatnak hozzá a szükséges termékekhez. Itt van a hitoktatók és a családok központja is, egy másik közeli egyházi épületben pedig az egyházi nőegylet székhelye. A társasházi lakások mellett különböző szakmák képzési központjai is itt kaptak helyet, például a felsőfokú ápolónőképzésé. A képzésben részt vevő hallgatók mintegy háromnegyede muszlim vallású. Ez kisebb arányban minden képzési formában jellemző, az általános és a középiskolában, valamint más szakképzésekben. A tanítás és a képzés ilyen módon egyfajta békéltetőszolgálat is.
A magyar főpásztor látogatása során egy újabb többemeletes lakóépület alapkövét is megáldották; a ház lakhelyet kereső és külföldről hazatérő családoknak ad majd otthont.
A háború előtt összesen csaknem ötmillió lakosa volt Aleppónak és környékének; ez Szíria lakosságának mintegy egynegyedét tette ki. Jelenleg körülbelül egymillióan élhetnek itt, akik várják, hogy valami újrakezdődjön. Ám a remény egyre fogy, mert bár a harcok véget értek, mostanra gazdasági háború kezdődött. 2016-ban még úgy gondolták, hogy a háború végeztével mindenki újra talál majd munkát, és kiveszi a részét az újjáépítésből. A gazdasági helyzet azonban sokakat megakadályoz ebben. Az embargó és más szankciók hatásai még erősebben sújtják az ott élőket. Ilyen például az áramszolgáltatás hiánya; mindössze napi nyolc órán át van áram a térségben. A gazdaság gyakorlatilag nem működik, az infláció megállíthatatlan. Mindezeken túl rekordmértékű a korrupció. A körülmények gyakorlatilag lehetetlenné teszik az eredményes munkavégzést. Mostanra az emberek kiábrándultak, anyagi forrásaik kimerültek, és nagyon sok szakképzett munkaerőt elvesztettek.
Az emigráció szintén óriási probléma; még akik otthon maradtak, azok közül is sokan máshová vágynak a szívükben. Akik pedig a jobb élet reményében nyugatra indultak, messze nem azt találták, amit reméltek: ők csalódottak a távolban, csakúgy, mint az otthon maradottak. Az Egyház igyekszik támogatni a közösségeket, biztosítani a gyógyszerellátást, segítséget nyújtani az élelmezésben, az iskoláztatásban. A lelkipásztorok erősítik az emberek hitét, megpróbálják az országban maradásra biztatni és arra bátorítani őket, hogy tegyenek tanúságot Krisztus mellett, legyenek a föld sója és a világ világossága.
Orosz Atanáz püspök a szervező bíboros, prímás és metropolita nevében meghívta Jusszef Abszit, a Melkita Gö­rög­katolikus Egyház pátriárkáját a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus gö­rögkatolikus liturgiájára, hogy vezesse a konce­leb­rá­ci­ót.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .