Szigorúan ellenőrzött életek

Az Erdélyben forgatott filmben a kommunizmus terrorját megszenvedett erdélyi egyházak, magyar közösségek sorsa elevenedik meg. Az első rész Márton Áron katolikus püspök alakja köré fonódik. Életútján keresztül leszünk a kor tanúi. Eddig nem látott archív filmrészletek és a Securitate jelentései alapján kapunk képet a püspökről, aki megjárta a háborút, a fogságot, a máramarosszigeti, illetve a jilavai börtönök poklát, és aki soha nem hagyta cserben híveit, paptársait.


Erdélyben 1949–1951 között tizenöt szerzetesrendet számoltak fel, harminckilenc zárdát zártak be, száznyolcvan ferences és huszonkét jezsuita szerzetest hurcoltak el. A görögkatolikus egyházat az ortodox egyházba olvasztották be, az ellenállókra börtön várt. Hat püspököt kínoztak halálra a román börtönökben. A film beszél arról is, miként lehetetlenítették el a csíksomlyói búcsú megrendezését, és mi várt azokra, akik az 1956-os magyar forradalommal rokonszenveztek. Negyvenöt embert végeztek ki, tizenegyezer embert börtönöztek be.

A második rész Ceausescu embertelen diktatúrájával foglalkozik. A református egyház sorsát követhetjük nyomon az 1989-es forradalomig. E korszak egyik meghatározó egyházi személyisége Tőkés István református teológiaprofesszor. Tőkés Istvánt 1952-től zaklatják, legközelebbi munkatársaival, barátaival figyeltetik. Ő ellenáll. Kényszernyugdíjazzák, továbbra is megfigyelik. A dokumentumfilm harmadik élettörténete fiáról, Tőkés Lászlóról szól, akit az 1989-es román forradalom „szikrájának” is neveznek. Az egykori temesvári református lelkész mai és egykori arca, történetei, a temesvári események képsorai rendeződnek időrendbe. De megelevenednek a brutális falurombolás dermesztő képsorai is.

A film hiánypótló alkotás. A hazugságra, árulásra, testi és lelki megfélemlítésre épülő román kommunista diktatúra teljes keresztmetszetét nem adja, nem is adhatja. De megmutatja, milyen is volt ez az ördögi szövevény, amelyet szorgalmasan és fáradhatatlanul szőttek kiagyalói. És amelyen át- meg átragyog a mártírok, a halálra kínzottak, a mindenüket elvesztők, a hitükben, magyarságukban kitartók elgyötört, ám tiszta arca.

(A filmet a Duna Televízió március 4-én főműsoridőben vetíti.)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .