Szeretetre teremtettünk

Fotó: Fehér János, Kéri Marietta

A közelmúltban megújult győri Dunakapu téren június 26-án, lapzártánk délelőttjén már javában zajlott az Egyház társadalmi tanításának megismertetésére hivatott találkozó, a KATTÁRS második napja. Előző nap délután az ismerkedésre, beszélgetésre szolgáló sátrakat alaposan megtizedelte a megnyitót követő, tomboló erejű széllel kísért eső. A felhőszakadást akár szimbolikusnak is tekinthetjük. Mintha azt üzente volna, keresztényként kisebbségben élünk, ellenszélben kell képviselnünk az értékeket, amelyekben hiszünk. Ám itt vagyunk és hirdetjük: a család, a házasság a boldogság forrása, és tanúságot teszünk élhetőségéről – mondta Bíró László családreferens püspök.
A KATTÁRS szervezői nagy gonddal rendezték be a teret. A sátrakban a családdal, a házassággal, a gyerekneveléssel, a fogyatékkal élőkkel, az idősekkel vagy épp az ifjúsággal foglalkozó egyházi és civil szervezetek, intézmények, mozgalmak kínáltak találkozási lehetőséget az érdeklődők számára. A rendezvényt Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke és  Székely János kinevezett szombathelyi püspök, az MKPK Caritas in Veritate Bizottság elnöke, valamint Habsburg-Lothringiai Eduard, Magyar­ország szentszéki nagykövete nyitotta meg.
„Család, légy az, ami vagy!” – a Familiaris consortio kezdetű apostoli buzdításból vett mottó ma azt üzeni nekünk, hogy küldetésünk van. Családjaink hivatása, hogy egyre inkább az élet és a szeretet bensőséges közösségeivé váljanak.
E témához kapcsolódott az a nemzetközi konferencia is, amelyet vasárnap délután tartottak a Czuczor Gergely Bencés Gimnázium dísztermében. Különböző szervezetek és mozgalmak képviselői érkeztek több európai országból, hogy együtt gondolkodjanak a család gondjairól és megerősítésének lehetőségeiről.
Az előadók – Bíró László és Székely János püspökök, Habsburg-Lotharingiai Eduard, Gudrun Kugler osztrák parlamenti képviselő és Paul Coleman jogász, a vallásszabadságot, az élet, a házasság és a család szentségét védelmező ADF (Alliance Defending Freedom) International keresztény jogvédő szervezet igazgatóhelyettese – egyöntetűen azt hangsúlyozták, hogy a számos probléma és az általános válság ellenére van okunk a reményre, amikor a családról gondolkodunk.
Bíró László így fogalmazott: „A remény tényeken alapul. Napjainkban gyakran a társadalom fogalmaival gondolkodunk, holott keresztényként Jézus szavaira kellene figyelnünk. Tőle tanulhatjuk meg, mi a házasság, ezért térjünk vissza a kezdetekhez! A keresztény család nem megmosolyogtató, hanem sokkal inkább irigylésre méltó jelenség. Számos hiteles példát láthatunk. Anyákat és apákat, akik vállalják és szeretettel nevelik a gyermekeiket. Ők viszik előre az életet” – fogalmazott a családreferens püspök.
Meghívott vendégként a Benyus Testvérek Kamaraegyüttese énekelt a konferencián. A tanácskozás résztvevőinek igazi zenei élményt nyújtó Benyus családot bátran tekinthetjük a nagycsalád nagykövetének. A Dauner János szalézi atya vezetésével működő Egyetemi templomi énekkarban felnőtt Benyus gyerekek – Péter, János, Kinga, Gertrúd, Bernadett, Mária, ­Ancsa, Tamás, Hedvig és Sándor – zenész szüleik hatására maguk is mindannyian zenészek lettek. Az énekkar közösségében életre szóló barátságokat kötöttek, és többen itt ismerkedtek meg a házastársukkal is. Benyus Sándor János atya halála után átvette az Egyetemi templom ének- és zenekarának irányítását. Ancsa, testvére, Sándor feleségével az óvodásokat vezeti. Ma gyerekeik – összesen közel harmincan vannak – alkotják az ének- és zenekar gerincét. Jelenlétük üzenetértékű volt a konferencián.
Székely János szerint reményünk alapja maga a teremtett valóság, a férfinak és nőnek teremtett, szeretetre vágyó ember. A szeretet utáni vágy ott él minden emberben. A lélek természeténél fogva keresztény, idézte Tertullianust. Mélyében el van rejtve Isten gyönyörű törvénye.
Hazánk szentszéki nagykövete hatgyermekes nagycsaládjának hétköznapjait bemutatva festett vonzó képet erről az életformáról.
Gudrun Kugler jogász, az Európai Keresztények Elleni Intolerancia- és Diszkrimináció-megfigyelőközpont és a Kath Treff katolikus online párkereső oldal vezetője szerint a politikai jobb- és baloldal egyaránt kudarcot vallott. A jobboldal nem tudott mindenkit gazdaggá tenni, a baloldal nem tudott mindenkit egyenlővé tenni. Mi az új, a lehetséges út? – tette fel a kérdést Phillip Blond brit filozófus, politológus nyomán az előadó. A közép útja, a katolikus társadalmi tanítás régi és már sokszor bizonyított útja, amely igazán megbecsült helyet biztosít a családnak. „Ha a katolikus társadalmi tanítás elveit mutatjuk fel járható útként, sok esetben elutasításba ütközünk, de meggyőződésem, hogy a benne képviselt szemléletmód érvényre fog jutni” – fogalmazott Gudrun Kugler.
A „Tettekre váltott hit” mottóval meghirdetett rendezvény célja az volt, hogy választ találjon arra a kérdésre, kinek hogyan kell kivennie a részét a család küldetésének megvalósításából. Bíró László szerint az Egyház nem valamiféle közjegyzőként működik a házasság mellett, aki örökké azt keresi, hol a hiba, hanem tanítóként és anyaként van jelen, és erősíteni kívánja az embereket, hogy az eszmény megvalósulhasson. „Küldetésünk úton lévő emberekhez szól, és mi magunk is utunk valamely szakaszán járunk éppen. Így, ebben az állapotukban kell szeretnünk az embereket. Azt szeretnénk, ha sikerülne integrálnunk és a teljesség felé segítenünk, megerősítenünk őket, hogy Isten által megáldott, szentségi házasságban éljenek.”
Székely János Bíró László szavaihoz még hozzátette: Jól megfogalmazott értékeinkre nyitott a társadalom. Rokonszenvesen, ünnepelve mutassuk fel eszményünket, a józan észre és az emberi tapasztalatra támaszkodva. Legyünk a „family-mainstreaming” követei, és törekedjünk arra, hogy a családtámogató szemlélet áthassa egész gondolkodásunkat, törvényalkotásunkat.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .