Szép magyar ének – Erdélyi népdalok a táncház-mozgalom énekeiből

Dr. Béres József, az egészségmegőrző készítményeiről ismert Béres Gyógyszergyár elnöke, a nagysikerű Szép magyar ének című daloskönyvének második kötetét mutatta be április 6-án az Óbudai Társaskörben. Az első könyv gerincét elsősorban a Kodály és Bartók által gyűjtött, jellemzően az itthoni területeken ismert népdalok adták, a most megjelent új kötet főleg erdélyi népdalokat tartalmaz, a táncház-mozgalom énekeiből merít. A bemutatón előadóművészek közreműködésével „megszólalt” maga a könyv is, felléptek a Budapesti Énekes Iskola tanárai és növendékei (művészeti vezetők: Bubnó Tamás és Mezei János), Török Tilla népi előadóművész, Gaál-Wéber Ildikó operaénekes, valamint a szerző fia, Béres Merse és népzenész barátai.
Béres József Szép magyar ének című könyvének első kötete 2009-ben jelent meg. A szerző megfogalmazott szándéka szerint azért született, hogy elvigye a családokba, baráti társaságokba, közösségekbe az éneklés csodálatos örömét. A dalgyűjtemény széles körben aratott nagy sikert idehaza és határainkon túl is, ez idáig négy kiadásban jelent meg.
„Talán csodálkoznak néhányan, hogy mit keres egy üzletember a népdalok, népénekek, egyházi énekek világában. Egyszerű a válaszom: csodálatos értéknek tartom a magyarság népzenei kincsét. A modern korban pedig, amikor az anyagi jólét szempontjai könyörtelenül háttérbe szorítják a hagyományokat, különösen fontosnak tartom azokat a törekvéseket, amelyek a valódi értékek felismerését támogatják. Az én énekeskönyvem is egy ilyen segítő eszköz lehet sokak számára a népzenei hagyományaink tekintetében. Manapság sajnos nem ismerik elegen a magyarság énekeit, és még kevesebben „élnek velük”. Elfelejtődnek a jól ismert dallamok, és kikopik az együtténeklés vidám szokása a családokban, a baráti társaságokban. Pedig pont a közösségek ereje segíthet igazán a mindennapi nehézségek elviselésében, leküzdésében, és ráadásul a lelki és ezen keresztül a testi egészségünk megőrzését is szolgálják. Hiszem, hogy az énekeskönyvem minden magyar és a kultúránk iránt érdeklődő ember számára elősegíti a további gazdagodást nemzeti zenekincsünkben, és egyúttal erőnek, jókedvnek, örömnek és szeretetnek is forrásául szolgál.”– vallja Béres József.
A most megjelent második kötetben több mint 200 dal található. A szerző a bemutatón így fogalmazott: „Mi, magyarok, gyönyörű népdalainkban, archaikus népi imáinkban, egyházi énekeinkben különlegesen gazdag örökség birtokosai vagyunk. Úgy éreztem, hogy a korábbi kiadásból sok értékes, széles érdeklődésre számot tartó szép magyar ének még hiányzik. A második kötet anyagának derékhada a népdalok köréből került ki: zömében kalotaszegi, mezőségi, Maros-völgyi, gyimesi és moldvai énekeinkből, de néhány régi unitárius énekkel is gazdagítottam a könyv tartalmát.”
A Szép magyar ének I. és II. kötetei gyermekdalokból, népdalokból, népies és zeneszerzői dalokból, illetve egyházi énekekből ölelnek fel egy csokorra valót. A dalszövegek és a jól énekelhető hangnemben írott kották mellett, az énekeket sok érdekes és hasznos információval, magyarázatokkal látta el a szerző. Mindkét könyv különlegessége, hogy a dalok címeit és a magyarázatokat angolul is tartalmazzák. A könyvek kaphatók a nagyobb könyváruházakban és az online könyvesboltokban. (X)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .