Szentszéki jelenlét a međugorjei ifjúsági imafesztiválon

Fotó: Vatican News

 

„Kövessük az Urat, mert hisszük, hogy ő hozza el az életet” – fogalmazott homíliájában Angelo De Donatis bíboros a harmincadik alkalommal megrendezett nemzetközi ifjúsá-
gi imafesztivál nyitó szentmiséjén Me­đu­­gor­jéban.
Az Úr követéséhez nincs szükség sem bizonyos életkorra, sem arra, hogy ügyesek vagy sikeresek legyünk. Semmilyen feltételeknek nem kell megfelelnünk ehhez, mert a jóságos Atya szereti az „agyagkorsót”, amik vagyunk. Követéséhez nem kell bemutatnunk az életrajzunkat – hangsúlyozta homíliájában a bíboros. Utalt a napi evangéliumi szakaszra (Mt 13,47–53), s az idézetből kiindulva Angelo De Donatis három útmutatást adott hallgatóságának: tisztítsuk meg elménket, éljünk az igazság távlataiban, és váljunk új emberekké.
„Hasonlít a mennyek országa a tengerbe vetett hálóhoz, amely mindenféle halat összefog. Amikor megtelik, partra húzzák, nekiülnek, és a javát edényekbe válogatják, a hitványát pedig kiszórják. Így lesz a világ végén is” (Mt 13,47– 49). Az evangélium szavaihoz kapcsolódva a bíboros így buzdított: tisztítsuk meg elménket, hogy be tudjuk fogadni Krisztus gondolatait. Az evangéliumi szívhez szabad elmére van szükség.
A szónok emlékeztetett a Hiszek­egyre, amelyben minden vasárnap megvalljuk: „Eljön ítélni élőket és holtakat.” Az utolsó ítélet az igazság örömteli világossága, nem egy tirannosz ítélete. Felfrissülés, és nem terror. A hívő ember számára az isteni szeretet győzelme lesz ez, találkozás a Jegyessel – fejtette ki De Donatis bíboros. Azt tanácsolta, hogy Isten ítéletét előrehozva ne csak a mának éljünk, hanem az igaz­ság távlataiban helyezzük el magunkat. Hangsúlyozta: egy fiatal keresztény akkor cselekszik bölcsen, ha igazat mond, s ha keresi és felkínálja másoknak az igazságot. A lelkiismeret-vizsgálat és a szentgyónás fontos eszközök ahhoz, hogy növekedjünk az igazi bölcsességben – hangsúlyozta.
„Minden írástudó, aki jártas a mennyek országának tanításában, hasonlít a házigazdához, aki kincseiből újat és régit hoz elő” (Mt 13,52). Az evangéliumi részlet alapján a pápa római helynöke arra buz­dított, hogy vál­junk új emberré. Az igazi bölcs az, aki ősi dolgokat él meg, melyek mindig új örömet nyújtanak, és új dolgokat, melyeknek ősi ízük van. A megkeresztelt váljon gyökereivel a keresztény hagyományba kapaszkodó új emberré, vagyis olyanná, aki az életszentség, az Egyház évezredes történetének talajából sarjad ki. A hiteles keresztény nem tradicionalista és nem is progresszív, hanem új teremtmény – mondta Angelo De Donatis.
Több mint ötvenezer fiatal és négyszáz pap vett részt a nemzetközi ifjúsági imatalálkozón, amelyet az érdeklődők több nyelven élőben is figyelemmel kísérhettek az interneten. Katekézisek, tanúságtételek, körmenetek és szentségimádások segítették a jelenlévőket abban, hogy Krisztus üzenetét helyezzék életük középpontjába.
Az eseményen beszédet mondott José Rodríguez Carballo érsek, a Megszentelt Élet Intézményei és az Apostoli Élet Társaságai Kongregáció titkára; Luigi Pezzuto érsek, Bosznia-Hercegovina apostoli nunciusa; Dominique Rey, Toulon püspöke; Giampaolo Crepaldi, Trieszt püspöke; Vlado Košić, a horvátországi Sisak püspöke, valamint Vinko Puljić bíboros érsek és Henryk Hoser érsek, apostoli vizitátor.

*

Az idei međugorjei ifjúsági imafesztiválra már hivatalosan szerveztek zarándoklatokat. Május 12-én Luigi Pezzuto érsek, Bosznia-Hercegovina apostoli nunciusa és Henryk Hoser érsek, a Szentszék különleges apostoli vizitátora a kegyhely plébániatemplomában bemutatott vasárnapi szentmisén közzétette Ferenc pápa döntését. Eszerint a Szentatya felhatalmazta az egyházmegyéket és a plébániákat, hogy hivatalosan és ne csak magánjelleggel szervezhessenek zarándoklatokat. Kerülendő azonban, hogy ezt a međugorjei Mária-jelenésekként ismert történések hitelesítésének tekintsék, ezeket az eseményeket ugyanis az Egyház még vizsgálja. A májusban bejelentett hírt a Szentszék Sajtóterme is megerősítette egy közleményében.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .