Egy előkelő idegen

Tulajdonképpeni hazájuk Dél-Amerika, az Amazonas vízrendszere, de már sok-sok évtizede, generációk óta tenyésztik őket Európában. Régóta szerettem volna egy, ugyancsak az Amazonas vidékéről származó vitorláshalat látni a többi között, ezért aztán betértem egy, akvari­staüzletbe. Sajnos mindössze egyetlen vitorláshaluk volt, az sem az eredeti színű, hanem egy koromfekete változat. Tetszett ez is, megvettem. Egy félig vízzel, félig levegővel teli nejlonzsákban vittem haza, és kíváncsian vártam, mit szólnak hozzá a többiek.
Először úsztatni kell ilyenkor a nejlonzsákot az akvárium felszínén, hogy a vízhőmérsékletek kiegyenlítődjenek. Az általam tartott halak mérsékelten meleg, 34-35 fokos vízben érzik jól magukat. A régiek, a neonok, a fekete tetrák és a ser­palazacok a zacskó köré gyűltek, és kíváncsian nézegették a benne úszkáló fekete vendéget. De ez csupán néhány percig tartott, s miután kielégítették a kíváncsiságukat, szétszéledtek. Amikor a korábbi halaimat hoztam haza, a zacskó kinyitásakor szinte kilőttek belőle, és nyomban a növényzet sűrűjébe menekültek. Ez a fekete hal viszont szép lassan, méltóságteljesen hagyta el a nejlonzsákot, és ugyanilyen nyugodt tempóban körbeúszott a medencében. Felül és alul nagy, hegyesen végződő, valóban vitorlaszerű úszóival egyébként is különleges látványt nyújt, ehhez társult nyugodt, akár fenségesnek is mondható viselkedése. Néha megállt, aztán kicsit hátrafelé úszott, mindezt tiszteletet parancsoló, kimért mozdulatokkal. Úgy haladt el a többiek között, mint egy arisztokrata a nép körében. Jó étvágyú hal, de ebben is különc. A többiek leginkább a lefelé hulló tápszemeket kapkodják, ő néhányat bekap még a felszínről, aztán leereszkedik, és szinte tótágast állva a fenékről csipegeti föl a táplálékot. A többi hallal egy hétig egyáltalán nem törődött, de akkor mintha megharagudott volna a tetrákra, néha odébb kergette őket. De közülük is csak a legkisebbeket. Hogy közöttük van-e egy haragosa, miután teljesen egyformák, nem tudtam megállapítani. A serpalazacok is gyakran kergetik egymást, játékosan úsznak körbe az akváriumban. A vitorlás éppen csak megugrasztja a kiszemelt tetrát, aztán úszik tovább, senkivel sem törődve, előkelően, méltóságteljesen.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .