Szenteste Betlehemben – több ezren ünnepeltek Jézus szülőhelyén

Fotó: Fábián

 

Ezúttal Pierbattista Piz­za­balla érsek, a jeruzsálemi latin pátriárka apostoli adminisztrátora, hivatalának ideiglenes képviselője állt a Betlehembe vonuló egyházi méltóságok élén, és ő tartotta meg a hagyományos éjféli misét is a Szent Katalin-templomban, mivel Fouad Twal jeruzsálemi pátriárka utódját még nem nevezték meg.
Betlehemben a Manger, vagyis Jászol téren idén is ünneplő tömegek – helyi keresztények, zarándokok és turisták – fogadták a latin pátriárka menetét: cserkészzenekarok műsorával, karácsonyi dalokkal köszöntötték az egyházi vezetőt.
Pizzaballa érsek a városba érve reményét fejezte ki, hogy a karácsonyi ünnep szelleme nem csupán az ünnep napjaiban lesz jelen, hanem egész évben, s az új év nyugalmat és békét hoz Izraelre és az egész térségre.
„Örülök, hogy véget ért a háború, legalábbis Aleppóban, ahol a keresztények először ünnepelhetik félelem nélkül a karácsonyt – mondta az érsek. – Kívánom, hogy újjáépíthessék a várost, nem csak az épületeket, de a kapcsolataikat is” – tette hozzá, utalva az Alep­pó­ban december elején véget ért harcokra, melyekben a kormány erői orosz katonai segítséggel úrrá lettek a felkelő csoportokon.
A betlehemi éjféli misén mintegy két és fél ezren vettek részt. Pier­battista Piz­za­balla érsek együttérzésre szólított fel, és a menekültek megsegítésére, valamint a Közel-Keleten dúló erőszak megfékezését sürgette. „Félünk az otthonunk ajtaján és az országaink hatá-
rán kopogó ide­gen­től”­ ­– mondta a misén, amelyen jelen voltak a Palesztin Hatóság vezetői, élükön a muzulmán Mah­­múd­ Abbász elnökkel.
„Zárt ajtók, védett határok, korábban személyes és politikai döntések – a félelem metaforái – származnak a jelenkor erőszakos történéseiből” – mondta az érsek.
Korábban az Izraelben lévő Názáretben huszonötezren vettek részt a karácsony ünneplésén. Itt már este hétkor megkezdődött az éjféli mise, s felvonulás és tűzijáték tette emelkedetté az ünnepet.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .