Szent Kozma és Damján oltalmában

Szent Kozma és Damján Kürosz városában halt vértanúhalált, szenvedéstörténetük szerint 303-ban, Diocletianus császár üldözése
idején. Eszerint „nagy bűnük” volt a hatóságok szemében: ingyen gyógyították a betegeket, és ezzel sokak lelkében érdeklődést, sőt hitet ébresztettek Krisztus iránt – mondta Erdő Péter, majd Isten áldását kérte a dolgozókra és a betegekre.Az ünnepségen – amelyen felolvasták a külföldön tartózkodó Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár elismerő levelét is – a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet főigazgatója, Török Krisztina mellett a rehabilitációra szoruló betegek gyógyításával, illetve utógondozásával foglalkozó több szakember is jelen volt. A szentmisét követően mindannyian a főépületbe vonultak, amelynek aulájában Erdő Péter megáldotta a kórházat.

A Szent Kozma és Damján Rehabilitációs Szakkórház másfél évtizede működik, és folyamatosan alakította ki jelenlegi struktúráját. Négy osztályon kétszázharminc ággyal fogadják a fogyatékkal élő embereket. Kiemelten foglalkoznak a csontritkulás miatti töréses esetekkel, az ortopéd műtéteken, az agyi katasztrófán átesettekkel, de neurológiai, gerinc- és ízületi megbetegedésben szenvedőket, illetve csonttumorral operált embereket is eredményesen kezelnek.

A szakkórház tárgyi feltételei kimagaslóak, és emellett a házon belül megtalálható vezetékes lepencei gyógyvíz is jelentősen hozzájárul a gyógyászati kezelések sikeréhez.

A korábban raktárként használt kápolnát saját erőből, illetve vállalkozók segítségével újította fel az intézmény, mely Erdő Péter bíboros ajánlása alapján nyerte el új nevét.


MTI/Magyar Kurír

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .