Szent Korona-ünnep Ipolybalogon

A cseh Vencel magyar királlyá koronázása után Budáról azonnal Csehország felé indult kétezer főnyi serege élén. Terve a felvidéki kiskirály, Csák Máté megregulázása, úti célja valószínűleg Prága volt. Első éjjel Vácott szálltak meg. A második éjszakán az Ipoly jobb partján elterülő település templomában, a szószék alatti üregben helyezték el a Szent Koronát, a király pedig egy Balug nevű földesúrnál vendégeskedett. A falu nem felejtette el ezt az eseményt, és amikor 1464-ben Mátyás király rendelete lehetővé tette, koronával ékesítették templomuk tornyát. Azóta ha a torony leégett, vagy a török ledöntötte, mindig újjáépítették, és újabb koronát tettek a toronyra.


Az egykori őrzőhelyet Trianon után, 1924-ben a cseh elöljáróság utasítására befalazták, kibontására egészen 2001-ig várni kellett. 2005. augusztus 14-én elhelyezték benne a Szent Korona hiteles másolatát.

A szinte teljesen magyar és katolikus falu minden augusztus első vasárnapján felidézi a régmúlt jeles eseményének emlékét. Az ünnepi misét augusztus 3-án Beer Miklós váci megyés püspök mutatja be fél tizenegykor, majd hagyományőrző és néptánccsoportok előadásai, kézművesek bemutatója és gyermekprogramok várják az idelátogatókat. Este pedig a Társulat előadásában az István, a királyt tekinthetik meg. Évről évre erősödhetnek magyarságukban azok, akik részt vesznek ezen az ünnepen. A Szent Korona István király óta azt az üzenetet hordozza, hogy földjének népei mindig békében éljenek egymással. Jó, ha ezt újra meg újra emlékezetünkbe véssük – mondja György Ferenc ipolybalogi plébános.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .