A Szent István-emlékérem átadása Székesfehérváron

A díjátadó augusztus 17-én, este 6 órakor ünnepség keretében volt a fehérvári Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. A díjazottat Spányi Antal megyéspüspök, a kuratórium elnöke is méltatta néhány mondatban. A sajtótájékoztatón ismertették a Szent István-i országfelajánlás augusztus 14-i ünnepségsorozatának eseményeit is. Idén minden üldözést szenvedő keresztény családért is imádkoznak majd az este hat órakor kezdődő püspöki szentmisén. Spányi Antal tíz évvel ezelőtt arra kérte az egyházmegye papjait és híveit, hogy az üldözött és vértanúságot szenvedett keresztényekért szóló imáját mondják el lehetőség szerint minden plébánián. Ennek megerősítésére a főpásztor egy relikviát is szeretett volna hozatni azokról a területekről, ahol a hitük miatt üldözést szenvednek a családok. Az iraki Erbíl környékén rombolták le azt a katolikus templomot, ahonnan a közelmúltban egy megcsonkított keresztet küldtek az üldözött keresztények hálából a sok imádságért, és köszönetül a magyarok újjáépítéshez nyújtott támogatásáért. A lerombolt II. századi templom megrongált keresztjét mint mementót az augusztus 14-én, 18 órakor kezdődő szentmise végén helyezik el a fehérvári bazilikában.
A Székesfehérvári Egyházmegye Szent István királyra emlékezve évről évre nagyszabású ünnepségsorozatot rendez augusztusban, többek között az országfelajánlás napján. Ez alkalomból a hagyományoknak megfelelően a magyar szent család: Szent István, Boldog Gizella és Szent Imre ereklyéit számos fehérvári hívő kíséretében ünnepélyesen átviszik a székesegyházba, hogy együtt imádkozzanak előttük a magyar családokért. Ugrits Tamás püspöki irodaigazgató arról is tájékoztatott, hogy a főpásztori palotától a székesegyházba vezető ünnepi körmenet 17 órakor kezdődik, majd az ereklyék előtt mondott imádság után a 18 órai szentmisében ajánlja a megyéspüspök Szűz Mária oltalmába hazánkat. A liturgia végén Spányi Antal megáldja a főtemplom restaurált kápolnáit, majd elhelyezi az üldözött keresztények ajándékát a felújított Szent István-kápolnában.

Forrás és fotó: Székesfehérvári Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .