Szent Flórián-zászló Szombathelyen

Szent Flórián, a tűzoltók védőszentje közelgő emléknapja alkalmából a megyés püspök megáldotta a tűzoltók zászlaját, Puskás Tivadar polgármester pedig zászlószeget vert a tartórúdba. A szertartáson felidézték a lobogó hányatott sorsát is. A megáldott zászlót a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságnak adományozták.
1877-ben Szombathely Város Közgyűlése ötéves fennállásának alkalmából egy, az 1848–49-es szabadságharcot megjárt nemzetőrzászlót adományozott a megyeszékhely önkéntes tűzoltóegyletének. Ez a zászló szolgálta a Szombathelyi Önkéntes Tűzoltó- és Mentőegyesületet 1948-ig, amikor is állami kézbe, később pedig a Katasztrófavédelem Központi Múzeumába került. A megyeszékhely vezetése szívügyének tartotta a zászló visszaszerzését, amit mostanra sikerült is megvalósítani: a zászlóról másolat készült, megáldására és átadására pedig a szent közelgő emléknapja alkalmából tartott Flórián-ünnep adott kiváló lehetőséget.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .