Szent Charbel nevét kapta egy park Gazdagréten

Fotó: Merényi Zita

 

A templom fölszentelésekor, 2016. október 1-jén Erdő Péter bíboros, prímás a gazdagréti Szent Angyalok-plébániára bízta négy libanoni szent, Charbel Makhlouf maronita szerzetes, Szent Rafka imádságban élő apáca, Szent Nimatulla teológus és Boldog Esteban laikus testvér ereklyéit.
Tavaly Szent Charbel tiszteletére szentelték föl a templom keresztelőkápolnáját. Azóta megindult a számtalan csodát tévő szent tiszteletének kultusza, s a templomhoz közel, a lakótelep alján most parkot neveztek el a maronita szerzetesről. A területet Erdő Péter bíboros áldotta meg, május 27-én.
Az ünnepi eseményen jelen volt Michael August Blume apostoli nuncius, Neamatallah Hachem libanoni maronita főapát; Joanna Azzi, Libanon Magyarországra akkreditált nagykövete; Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkár; Tarlós István, Budapest főpolgármestere és két helyettese, valamint Hoffmann Tamás, a főváros XI. kerületének polgármestere.
Az ünnepség a magyar Himnusz eléneklésével kezdődött a Sancta Maria nevet viselő libanoni kórus vezetésével. Az énekkar a Máriabesnyőn május 24. és 26. között megrendezett katolikus ifjúsági fesztiválon, a Mladifesten is fellépett.
Tarlós István a köszöntőjében kiemelte Szent Charbel engedelmességét, szelídségét, szolgálatkészségét, önfeláldozó, lemondásra kész lelkületét. Mint mondta: mai világunkban egyre kevésbé lelhetők fel ezek a nagyszerű tulajdonságok. A főpolgármester az ünnepségen úgy fogalmazott, a gazdagréti park Szent Charbelről történő elnevezésével a katolikusok és Budapest vezetése olyan emléket állít az annayai remetének,
„a teljesség zarándokának”, amely mindig figyelmeztetni fogja az arra járókat a szent cselekedeteire és emberi tisztaságára.
Joanna Azzi nagykövet arról beszélt, hogy hazájában – abban az országban, melyről 71-szer esik szó a Bibliában – Isten csodatevőjeként tisztelik a maronita szerzetest. A XIX. század végén elhunyt szent kultusza az egész világon elterjedt. A nagykövet a szent csodáiról is beszélt. Elmondta: amikor Libanonban tartózkodik, és ideje engedi, mindig fölkeresi a Szent Charbel tiszteletére emelt templomot. Joanna Azzi megköszönte a magyaroknak a hazája keresztényei számára nyújtott segítséget és a szolidaritást, melynek egyik tanújele az is, hogy a libanoni szentről neveznek el parkot Budapesten.
Neamatallah Hachem maronita főapát hangsúlyozta, hogy életével és halálával Szent Charbel Jézus szavaira emlékeztet, amelyek János evangéliumában olvashatók: ha a földre hulló mag el nem hal, nem hoz termést; ha pedig elhal, sok gyümölcsöt terem.
Charbel magyarországi tisztelete is jelzi, hogy közösek keresztény értékeink – mondta a főapát. Köszöntője végén azt kívánta a Budapesten és Magyarországon élő embereknek, hogy Szent Charbel jelenléte legyen számukra áldás.
Erdő Péter bíboros – mielőtt Tarlós Istvánnal és Joanna Azzi nagykövettel ünnepélyesen leleplezte a Szent Charbel park utcanévtábláját – hangsúlyozta: nagy örömmel hozta haza a szent ereklyéit, melyeket Libanonban kapott.
Még nagyobb volt azonban az öröme, amikor megtudta, hogy a magyar hívek között már sokan tisztelik Charbelt, sőt, egy művész pap meg is festette a szent portréját. Emlékezetes marad a bíboros számára az is, hogy a közeli Szent Angyalok-templomban az elmúlt esztendőben Béchara Boutros Ra bíborossal, maronita pátriárkával megáldhatta azt a kápolnát, amely a szent ereklyéit őrzi, s ahol azóta a hívek rendszeresen kérik Szent Charbel közbenjárását.
Segítségére nekünk is szükségünk van. Kérjük, hogy járjon közben értünk, s adja meg Isten a békét a szívünknek, családjainknak, nemzeteinknek és az egész világnak – fejezte be köszöntőjét Erdő Péter bíboros, majd szenteltvízzel négy irányban meghintette a parkot.

A Szent Charbel, a teljesség zarándoka című könyv, amelyből megismerhető a libanoni szent élete, megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest V. kerület, Ferenciek tere 7–8.; nyitvatartás: hétfő, kedd, csütörtök, péntek 9–17 óráig; szerda 10–18 óráig) vagy megrendelhető az Új Ember online könyváruházban.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .