Szent Benedek nyári ünnepe Pannonhalmán

A bencés közösségek július 11-én eredetileg arra emlékeznek, hogy Szent Benedek maradványait 672-ben a longobárd pusztítás miatt ezen a napon vitték át Monte Cassinóról a Loire mellett fekvő Fleury apátságába. E nyári ünnep mellett még március 21-én, halála napján emlékeznek meg Szent Benedekről a bencés közösségek.
A magyarországi bencés monostorokban, így Pannonhalmán és Bakonybélben is július 11-én kerül sor az oblátusok beöltözésére és fogadalmára. Az oblátusok olyan világi keresztények, akik Krisztus-követő életmódjuk és az istenszolgálat révén, egy-egy monostorhoz kötődve kapcsolódnak be a bencés spiritualitásba. Idén Pannonhalmán a laudes keretében négyen „öltöztek be”, azaz kezdték meg oblátusi életüket azzal, hogy átvették Szent Benedek Reguláját. Az ünnepi konventmisében pedig Siska Gábor Krizosztom tett oblációt, azaz ajánlotta fel magát Istennek.
Az obláció liturgiája a bencés fogadalom mintáját követi: az elköteleződő világi testvér saját kezével okiratot készít, amelyet a monostor atyja előtt felolvas. „Ígérem, hogy Szent Benedek atyánk Regulájának szellemében, az evangélium vezetésével járom az üdvösség útját, és Krisztusnak semmit elébe nem teszek. Azon igyekszem, hogy Isten irgalmassága felől soha kétségbe nem esve, a bencés közösségben az Eucharisztia és a dicséret áldozatát ünnepelve, keresztény életem által mindenben megdicsőüljön az Atya, a Fiú és a Szentlélek” – szól az ígéret szövege.
Az ünnepi liturgián, amelynek főcelebránsa Várszegi ­Asztrik főapát volt, a pannonhalmi szerzetesek és az oblátusközösség tagjai mellett részt vettek a monostor munkatársai, barátai, bencés diákok, valamint az ország több részéről érkezett zarándokok.

Forrás és fotó: Pannonhalmi főapátság

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .