Személyi változások a ferences rendtartományban

 

A rendi szabályzat szerint bizonyos pozíciók – például a házfőnöki és a vezetőségi megbízatások – meghatározott időtartamra szólnak, tovább nem tölthetők be. Részben ez a változások oka. A ferencesek hazánk legnépesebb férfi szerzetesrendje, tagjainak száma százkilenc, közülük nyolcvankilencen papok. Tizennégy rendházban élnek, tizennyolc templomban, hat oktatási, hat szociális és négy kulturális intézményben teljesítenek szolgálatot. Az átlagéletkor továbbra is ötven év alatt van.
Új házfőnöke, vagyis gvardiánja lesz a budai, Margit körúti rendháznak Varga Kapisztrán, az esztergomi közösségnek Papp Tihamér, Gyöngyösnek Posztós Erik, Mátraverebély-Szentkútnak Orosz Lóránt, Pasarétnek Komáromi Előd, a pesti ferenceseknek Kővágó Szerafim, Szécsénynek az erdélyi rendtartományhoz tartozó Portik-Lukács Lóránt, Szombathelynek Horváth Achilles és Zalaegerszegnek Szikszay Leopold személyében.
A ferences plébániák egy részében is vezetőváltásra kerül sor. Az új plébánosok: a budapesti Margit körúton Lendvai Zalán, Pasaréten Kálmán Peregrin.
További fontos változás, hogy Orosz Lóránt átveszi a szentkúti nemzeti kegyhely vezetését is, valamint a következő tanévtől új igazgató, Bécser Róbert irányítja majd a rend szentendrei gimnáziumát. Az új növendékmagiszter Komáromi Előd, az új jelöltmagiszter Bagyinszki Ágoston lesz.
A plébánosi és kegyhelyigazgatói kinevezéseket az érintett püspököknek még jóvá kell hagyniuk.

Forrás: Ferences Sajtóközpont

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .