Szembogár – plakátok a Vigadó Galériában

 Fotó: Mészáros Ákos

 

Orosz felesége, Keresztes Dóra szintén grafikus, de egészen más stílusban dolgozik. Az egyszerű falusi bábfigurákra emlékeztető alakjai, gyermekkönyv-illusztrációi megejtően bájosak, grafikai megoldásukban mégis nagyvonalúak.
A Vigadó Galéria Orosz István és Keresztes Dóra legjobb plakátjaiból és animációs filmjeiből rendezett kiállítást. Mindketten a magyar grafika élvonalába tartoznak már évtizedek óta. A sokszorosító grafika művelői. Nemcsak plakátjaik, hanem könyvillusztációik is méltán népszerűek a magyar olvasóközönség köreiben.
A Magyar Demokrata Fórumnak készített plakát népszerűsége ma is töretlen, a Tovarisi, konyec! orosz katonájának hátulról ábrázolt feje igazán sokatmondó. Orosz István remekül vegyíti grafikáiban a sok évszázados rézmetszetes technikát a modern kor kínálta mondanivalóval. Biztos rajztudása és gazdag fantáziája révén ezt a régebben és kis méretekben alkalmazott technológiát kitágította, és a mai igényeknek megfelelő közlésre tette alkalmassá.
Valamennyi plakátja művészi kivitelezésű, és mind-
egyiken tetten érhető valami apró ötlet, ami „feldobja”, egyedivé teszi ezt a figyelemfelhívó, vizuálisan is tömör megfogalmazást igénylő műfajt. A plakátművészet manapság láthatóan haldoklik. Csak nagyritkán találkozhatunk egy-egy jó kulturális falragasszal, a politikai plakátok pedig legtöbbször csupán a választások körüli időszakra szorítkoznak, és akkor is csak minimális grafikai igénnyel készülnek. Hol vannak már például Balogh István vagy Pócs Péter egyedi hangvételű, nagy hatású plakátjai?
Orosz István, ha lehetősége nyílik a tervezésre, mindent belead, komolyan veszi a megbízásokat, és fantasztikus vizuális élménnyel tesz gazdagabbá bennünket. A mostani kiállításnak már a reklámja is szellemes; egyetlen szemben két szemgolyó utal arra, hogy a kiállítók ketten vannak. Egy másik, szintén szemes plakát Örkény Pisti a vérzivatarban  című művéhez készült, itt a szemgolyó helyén egy katicabogárka szunnyad.
Nagyméretű grafikákat nem könnyű megfelelően elrendezni a Pesti Vigadó termeiben. A kurátorok  ezért vízszintesen, csaknem a talajszinten helyezték el a plakátokat. Ám ez mit sem von le az alkotások értékéből. Aki veszi a fáradságot, és ellátogat a kiállításra, annak elementáris vizuális élményben lehet része.
(Orosz István és Keresztes Dóra tárlata 2017. január 22-ig látható a Vigadó Galériában.)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .