„Szemben az árral”

Nevezetesen a bíboros „árral szembeni” küzdelmét-kiállását a XX. század keresztény mártírokat is bőven termő háborúiban, diktatúráiban és elfojtott forradalmában. Az egyszerű tisztelgés igazi ereje azonban nem elsősorban az archív fényképek, szövegszemelvények és dokumentumok fegyelmezett felvonultatásában rejlik, hanem a hely szellemében. Mindszenty élete utolsó éveit e bécsi katolikus intézmény falai között töltötte. Erről tanúskodik az egyetlen „valódi műtárgy”: egy leszerelt, utcatábla méretű ovális domborított fémlap (melyet méltóbb vörösmárványra cseréltek a Pázmáneum homlokzatán). Szikár, hevenyészett felirata: Mindszenty József, Magyarország hercegprímása; 1971–1975; Ebben a házban élt és működött hazája elhagyása után haláláig; Ausztriai magyarok.
június 26-án, 18 órakor Fidelissimus Pastor A leghűségesebb pásztor címmel a Palais Porciában (Herrengasse 23.) nyílik egy másik, nagyobb szabású Mindszenty-emlékkiállítás, amelyet augusztus 10-ig – hétköznap 9 és 15 óra között – tekinthetnek meg a Bécsbe látogató érdeklődők.
 
Fotó: Pázmáneum-archívum  

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .