Szellemi műhely és lelki közösség

 

A város a hazai pedagógusképzés egyik központja, de működik itt diplomás ápolónő- és szülésznőképzés is. A kurzusokat tehát úgy kellett összeállítani, hogy azok vonzóak legyenek mind a bölcsészhallgatók, mind a természettudomány valamely ágával foglalkozó fiatalok számára.

S hogy mit tanulhat egy szakkollégista? Az attitűdváltás nevű tantárgy például a befogadó pedagógia megismerését segíti. Támpontokat nyújt ahhoz, hogyan kezelje a tanár a különböző helyről érkező tanítványait, különösen a fogyatékossággal küszködőket. A következő szemeszterben pedig kifejezetten pedagógusoknak szóló etikai előadás-sorozat indul, melyet Maurer Péter tart majd.


 

Mind a szakkollégium, mind a Martineum Felnőttképző Akadémia igyekszik gyors válaszokat adni az egyetemek és főiskolák felől érkező igényekre. Így indult el a Nyugat-Magyarországi Egyetem bölcsészkarának felkérésére és a két intézmény összefogásával egy, a munkaerő-piaci elhelyezkedést segítő tanfolyam, amelyen többek között például irodai ügyvitelt és konfliktuskezelést is tanulhatnak az érdeklődők.

A szakkollégium nagy hangsúlyt fektet a nyelvoktatásra. Ezen a területen is tapasztalható a felsőoktatási intézmények közötti együttműködés: a szakkollégiumi hallgatók ugyanis februártól a Martineumban is letehetik a Theolingua nyelvvizsgát. Ennek az államilag elismert, egyházi szaknyelvi vizsgának a Károli Gáspár Református Egyetem a gazdája. Ugyancsak februártól négy nyelvből indít tanfolyamot a szakkollégium, melyre nem csak a bentlakók jelentkezhetnek.

A tanulás mellett különösen fontos a szakkollégiumban a keresztény értékek közösségi megélése is. Ezt segítik a lelkigyakorlatok, a nyári táborok, és persze elsősorban a közös szentmisék, melyekre havonta kétszer gyűlnek össze a diákotthon lakói. „Nagyon lényeges, hogy ne csak a termekben lássuk egymást, hanem Isten előtt is együtt tudjunk lenni” – hangsúlyozta az intézmény igazgatója. A közösséggé formálódást természetesen nem lehet parancsba adni, de az elmúlt szemeszter tanulsága szerint erre nincs is szükség. A diákok számos közösségi alkalmat, táncházat, teaházat, filmklubot szerveztek, ahol rendszeresen találkozhattak. Karácsonykor pedig a papi idősotthonba mentek át egy kis műsorral kedveskedni az atyáknak.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .