Székesfehérvári zarándoklat Máriaremetén

Spányi Antal püspök mutatta be a szentmisét a kegytemplom kertjében, a mintegy kétszáz zarándok jelenlétében. Voltak, akiknek nem kellett messziről jönniük, hiszen a közeli településeken laknak: Solymár, Nagykovácsi vagy Budakeszi ugyanis a székesfehérvári egyházmegyéhez tartozik. De érkeztek zarándokok a püspökség távolabbi településeiről is. A püspök szentbeszédében kiemelte a hit folyamatos jelenlétét az emberek életében: különösen fontos ez a mai, rendkívül nehéz időkben, mert a hit meggyengülése utat enged a zavaros, szélsőséges, a normalitástól elrugaszkodott eszményképeknek. A hit az, ami az embereknek reményt ad a jelenlegi válságos időkben.

A székesfehérvári egyházmegye zarándoklatának hagyománya van: a máriaremetei kegytemplom ugyanis az egyházmegyei határok 1993-ban történt módosításáig Székesfehérvárhoz tartozott.

A templomot 1899. október 1-jén tízezernél is több hívő jelenlétében Kisboldogasszony tiszteletére szentelte fel Steiner Fülöp akkori székesfehérvári püspök, amelyet húsz évvel korábban kezdtek el építeni. A kegytemplom életének újabb fontos állomása volt 1991, amikor is II. János Pál pápa basilica minor rangra emelte.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .