Szegényeket hívott meg vacsorára az új bíboros

 

 

A Szentatya június 28-án délután ünnepélyes szertartás keretében tizennégy új bíborost nevezett ki a Szent Péter-bazilikában. Köztük volt Konrad Krajewski érsek, pápai főalamizsnás is, aki úgy véli: „Ez a bíbor a szegényeké és önkéntes segítőiké, nekem semmi érdemem nincsen.”
Ferenc pápa látogatása az ünnepi vacsorán mindenki számára meglepetés volt, az újonnan kinevezett bíboros sem tudott róla. A vatikáni alkalmazottak által használt étkezőben látták vendégül a szegényeket. Az utolsó asztalnál volt egy szabad hely, oda ült le a Szentatya. „Cor­ra­do, a szegények miatt jöttem, nem miattad” – mosolygott a bíborosra. A pápai alamizsnás azt szeretné, ha bíborosi kinevezése ellenére továbbra is csak Don Corradónak szólítanák. Ferenc pápa két órát töltött a vendégekkel, meghallgatta szenvedéssel és reménnyel teli történeteiket. Mintegy nyolcvan önkéntes szolgált az asztaloknál: az alamizsnahivatal munkatársai, a Sant’Egidio közösség tagjai, valamint az újonnan kinevezett bíboros rokonai és barátai. A pápa Carlo Santoro, a Sant’­Egidio közösség tagja asztalánál kapott helyett, aki a vatikáni sajtószolgálatnak így nyilatkozott: „Mindannyian azt hittük, csak üdvözölni akarja a társaságot, és vacsora közben elmegy. Konrad atya egyszer csak odajött hozzám, és azt mondta, készítsek egy helyet magam mellett a pápának. A Szentatya mindenkit nagy szeretettel üdvözölt. Az asztalunknál a humanitárius folyosóinkon keresztül érkezett szíriai menekültek is ott ültek, az egyikük Leszbosz szigetéről érkezett a pápával. Meglehetősen váratlan módon ismét a Szentatya mellett találta magát, és elmondta neki, hogy már sikerült beilleszkednie, dolgozik.” Egy másik menekült elmesélte, hogy tizenegy hónapon át tartó veszélyes utazást követően érkezett meg Olaszországba. Egy szenegáli muszlim férfi arról számolt be, hogy harmadszor ül egy asztalnál pápával: ebédelt már II. János Pállal és XVI. Benedekkel is. Ferenc pápa viccesen megjegyezte, hogy akkor biztosan gyűjti a pápákat. Carlo Santoro elmondása szerint az egyházfő elbeszélgetett a hajléktalanokkal is. Az asztalánál olyanok ültek, akik a Szent Péter téren éjszakáznak, vagyis a pápa „szom­szé­dai”. A Szentatya nagy szeretettel fordult feléjük, ők pedig elmondták neki, hogy a Sant’Egidio közösség és Konrad atya gondoskodnak elhunyt hajléktalan barátaik méltó eltemetéséről is. Ferenc pápa megáldott egy szíriai kislányt, aki néhány hónappal ezelőtt Rómában született egy menekült családban. Nagyon sok gyerek vett részt a vacsorán: játszottak, vidám légkör alakult ki körülöttük. A Szentatya megjegyezte, hogy nagyon megrendíti, ami Texasban történik az édesanyjuktól elszakított menekült gyerekekkel. Egykori fogvatartottakkal is beszélgetett a pápa, aki gyakran azonosítja magát a szegény és a büntetésüket töltő emberekkel: „Miért nem én?” – tette fel ismét a kérdést. A vacsorán részt vevők meséltek neki egy alkoholista hajléktalan barátjukról, a Szentatya pedig azt felelte nekik: „Az alkoholprobléma bárkit elérhet. Magával ragadja az embert, és nem ereszti, csak mások segítségével lehet megszabadulni tőle. Nekünk, az Egyháznak az a dolgunk, hogy segítsünk az embereknek kiszabadulni a nehéz élethelyzetekből, velük együtt tegyük meg ezt az utat.”
A pápát nagyon meglepte, amikor arról meséltek neki, hogy a hajléktalanok nemegyszer más hajléktalanoknak segítenek. Amikor nagyon hideg volt, sokan részt vettek a takarók kiosztásában, hiszen ha másoknak segít az ember, visszanyeri a méltóságát.

Forrás és fotó: Vatican News
Fordította Thullner Zsuzsanna

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .