Száz év a missziókért: cigánypasztoráció Körömben

Fotó: Isteni Ige Társasága archívum

 

A társaság 12. általános káptalanja 1982-ben arra buzdította a verbita szerzeteseket, hogy missziós tevékenységükben adjanak nagyobb teret a társadalom peremén élőknek. A magyarországi verbiták részéről ez a Borsod megyei Köröm és a plébániához tartozó falvak cigányságának pasztorációjával és karitatív támogatásával valósul meg. E tevékenységet 2010-ben kezdtük meg.
Szolgálatom során, ahogyan egyre többet beszélgettem cigány testvérekkel, feltűnt, milyen mély a hitük. A mi teendőnk jelenleg az, hogy segítsünk nekik megérteni a keresztény tanítást, és megtanítsuk helyesen megélni, valamint eredményesen továbbadni azt. Fontos, hogy Isten egyetemes üdvözítő szándékát szemünk előtt tartva mind közelebb vezessük az egyház tanításához azokat, akik ezen a téren hátrányt szenvednek.
Feladataink között első helyen a roma közösségek építése és a cigány családok támogatása áll. Ehhez a legfontosabb eszköz a hit és az evangélium hirdetése. Azért gondolom így, mert a megtért cigányok élete különösen jó irányba fejlődik mind az egyházban, mind a társadalomban. Bár a hagyományos lelkipásztorkodás fontos, úgy érzem, hogy több időt, energiát és lelkesedést kell fordítani a cigány családokkal való foglalkozásra.
II. János Pál pápa azt mondta: „A család az egyház útja.” Tehát az evangelizációt elsősorban a családokon keresztül kell végezni, majd pedig több családdal közösséget alkotva tovább tevékenykedni. A cigányság számára a család és a közösség nagyon fontos, ezért a családokban kell hirdetnünk Krisztust. Ebben a szemléletben látogatjuk a falu családjait, hogy megismerjük egymást, beszélgessünk, és később közösségben velük együtt imádkozzunk. A körömi plébániához tartozó öt falu mindegyikében szeretnénk cigány közösséget létrehozni, ahol a hívők gyakorolhatják a hitüket. Ezenkívül programokat szervezünk a családok, a fiatalok és a gyerekek számára a megfelelő személyiségfejlődés előmozdítása, valamint a cigány kultúra és identitás megerősítése érdekében.
Számos tervünk van még erre az évre. Ilyen például a Boldog Ceferino (az első boldoggá avatott cigány) emléknapjához kapcsolódó roma ünnepség, a személyiségfejlesztő tanfolyam, valamint a karizmatikus lelki napok programjának folytatása. A verbita rendtestvérek segítségével nyáron ötnapos missziós tábort tartunk Körömben és Girincsen. A gyerekek és a fiatalok számára szeretnénk tánctanfolyamot indítani, amelynek keretében magyar és roma néptáncot és zenét tanulhatnak majd, sőt színjátszást is a Romano Teatro színtársulat segítségével. Mindeközben házról házra járva segítünk a cigány családoknak a kertművelés alapjainak elsajátításában, hogy meg tudják termeszteni maguknak a zöldségeket, gyümölcsöket.
Munkánk során gyakran nehézségekbe ütközünk, és nagy kihívást jelent számunkra a cigányok pasztorációja, hitre nevelése is. Ez azonban nélkülözhetetlen folyamat, és a már látható eredmények naponta további munkára ösztönöznek bennünket, mert azt bizonyítják, hogy megéri energiát áldozni erre a misszióra.
Beszámolómat egy szintén II. János Pál pápától származó gondolattal szeretném befejezni. Az egyik apostoli buzdításában így fogalmazott a szentatya:  „A közösség és a küldetés egymással mélyen összekapcsolódnak és kölcsönösen átjárják egymást, valamint egybefonódnak olyannyira, hogy a közösség a küldetés forrása és gyümölcse, ezért a közösség missziós jellegű, a misszió pedig a közösségre irányul.”

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .