Szavakkal verve 2.

Patricia Evans szerint kétfajta hatalom létezik. Az egyik megöli a lelket, a másik táplálja. Ez a kétfajta hatalom a mások feletti hatalom, illetve az egyén hatalma önmaga felett. „A mások feletti hatalom uralkodásra tör, míg az egyén hatalma önmaga felett a kölcsönösségben és az együttműködésben teljesedik ki.”
A szóbeli bántalmazásban a bántalmazó a hatalom gyakorlója, míg az áldozat a hatalom elszenvedője. Tekintsük át a bántalmazó párkapcsolatokban a szóbeli bántalmazó leggyakoribb tulajdonságait, illetve működésmódjait: ingerlékeny; kitöréseiért, tetteiért gyakran társát okolja; kiszámíthatatlan, sohasem lehet tudni, hogy mi dühíti fel; lobbanékony; nem fogadja el vagy gyakran megkérdőjelezi társa érzéseit, véleményét; mindig mindent kontrollál; kettesben némaságba burkolózik, de hirtelen követelőzővé is képes válni; kifelé példás, rendes, kötelességtudó férj/feleség; mindig mindenben rivalizál párjával; féltékeny; a visszajelzésekre, kritikára agresszivitással vagy leszólással reagál; manipulál, játszmáinak tárháza kimeríthetetlennek tűnik; érzéseit elrejti, titkolja.


A bántalmazó, tehát a másik feletti uralkodásra épülő párkapcsolatokra jellemző az egyenlőtlenség, a versengés, a manipuláció, az ellenséges érzület, a tagadás.
Az áldozat gondolkodásában, viselkedésmódjaiban, reagálásában mindeközben sokszor visszafordíthatatlannak tűnő változás zajlik. Elveszíti spontaneitását, lelkesedését; állandó készenléti, védekező állapotban van; elbizonytalanodik a kapcsolataiban, szavai, tettei értelmezhetőségében; hajlamos az önvádra, önmarcangolásra, állandóan önmagában keresi a hibát, kételkedik önmagában; szorong, fél egy esetleges elmebetegségtől; szeretne elmenekülni, kilépni, de ugyanakkor képtelen erre; irreális illúzióktól reméli a változást.

A szóbeli erőszak folyamatosan pusztítja a lelket. Elszívja az áldozat életéből az örömöt, az életkedvet. Eltorzítja a megélt valóságot, mivel a bántalmazó reakciója, működése nincs összhangban, vagy nagyon sokszor szembemegy az áldozat működésével, kommunikációjával. Az áldozatban kialakul az a téveszme, hogy a társa őszinte és egyenes a kapcsolatukban, csak ő ront el mindig valamit. Sajnos minden újabb próbálkozása egy újabb kudarc forrása is lehet…

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .