Szakrális zene Salzburgban

Az új intendáns, Alexander Pereira szándéka szerint a következő években is középpontba kerül a keresztény hit és más világvallások közötti párbeszéd. Az idei tizenkét részes „spirituális nyitány” ötletét bizonyos értelemben maga Salzburg városa gyönyörű templomaival ihlette. Olyan világhírű karmesterek támogatták az ötletet, mint Sir John Eliot Gardiner, Claudio Abbado vagy Nikolaus Harnoncourt. Gardiner vezényli Joseph Haydn A teremtés oratóriumát július 20-án. Abbado azért jön ismét Salzburgba, hogy – Schubert Esz-dúr miséje mellett – Mozart Waisenhaus miséjét vezényelje, mely az árvaház templomának felszentelésére született 1768-ban.

Harnoncourt Mozart Missa longáját – az eredeti gobelinektől övezve, a régi akusztika „visszaállításával” – dirigálja a dómban.
A „spirituális nyitány” keretében Zubin Mehta idén az Izraeli Filharmonikus Zenekar három koncertjét vezényli Salzburgban. Július 24-én Noam Sheriff Mechaye Hametim (A holtak feltámadása) című szimfóniáját, 25-én Ernest Bloch Avodath Hakodesh (Szent szolgálat) kantátáját, 26-án pedig Anton Bruckner Te Deumát adják elő. (KAP)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .