Szakrális örökségünk

 

Kőfaragók és kőművesek százai évtizedekig tartó verejtékes munkával hozták létre a szentélyeket, monostorokat, székesegyházakat.

A kiállítás felidézi Szent István királyunk (1000–1038) törvényét. „Minden tíz falu templomot építsen” – rendelkezett a szakrális helyek megépítéséről és azok fenntartásáról a korabeli parancs. Szent László király uralkodása során az 1092-es zsinati rendelet kötelezte az „alattvalókat”, hogy a háborús időszakokban elpusztult vagy leégett templomokat építsék újra, valamint „a régiség miatt romba dőlt templomokat építse meg a püspök”. A tartós anyagból készített Árpád-kori szakrális építmények részben napjainkig megőrződtek.


 

A XI–XIX. század közötti időszakban a történelmi Magyarországon több ezer templom és egyházi objektum épült. Bemutatni ezek sokféleségét nehéz, kényes vállalkozás. Gránitz Miklós fotóművész mégis arra törekedett, hogy teljes változatosságában érzékeltesse a különböző vallások e tájon fellelhető patinás gyülekezeti helyeinek sokféleségét. Gránitz Miklós számos fotográfiája a keresztény Magyarország megszületéséről tanúskodik. A templomok szakrális, kulturális és politikai emlékhelyei a magyar történelemnek. A középkorban a templom volt a menedékhely, a királyi koronázások és az országgyűlések helyszíne, az üldözöttek titkos találkozóhelye és a történelem – vagy a helyi közösség – nagy alakjainak jeles sírhelye is.

Tisztes feladatunk megőrizni elődeink hagyatékát, és méltósággal továbbadni becses örökségünket fiainknak, leányainknak, a bennünket követőknek.

Az Összefogás Nagykanizsáért Egyesület támogatásával megvalósult kiállítást Ruzsinszky Klementina nyitotta meg.

LK

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .