Spányi Antal püspöki jubileumát ünnepelték Székesfehérváron

Fotó: Berta Gábor

 

A megyéspüspököt Ugrits Tamás pasztorális helynök köszöntötte. A hálaadó szentmise elején Spányi Antal üdvözölte a megjelenteket, megköszönte az ünnepi gondolatokat, és hálát adott Istennek, amiért minden segítséget megkapott főpásztori szolgálatához.
Hajdu Ferenc általános helynök, helyettes esperes, püspöki biztos ünnepi beszédében az Egyház húsvéti liturgiájának szövege és tanítása tükrében mutatta be a megyéspüspök életútját. A helynök arról is beszélt, Spányi Antal főpásztori szolgálatának középpontjában a feltámadásról tett tanúságtétel áll. Az em­mauszi tanítványokról szóló evan­géliumi példázat szerint társul kell szegődni a reményvesztettek, az elhagyatottak, a kilátástalan élethelyzetben lévők mellé. Meg kell hallgatni őket, beszélgetni velük, de legfőképpen meg kell nyitni az emberek szívét a szentség erejével.
A szentmise végén a főpásztor megköszönte a közös ünneplést és azt, hogy az eseményen részt vettek a közéleti vezetők, az egyházmegye és a város társadalmi, kulturális, tudományos és politikai életének képviselői és intézményvezetői, majd felcsendült a Te De­um hangja. A liturgia a pápai és a magyar himnusszal zárult.
A jubileumi ünnepség – a rokonság és a tisztelők körében – a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban folytatódott, ahol a székesfehérvári Szent Imre Általános Iskola és Óvoda diákjai adtak műsort a főpásztornak. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, valamint Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere mondott köszöntőt, majd Varga László hitoktatási referens folytatta a méltatások sorát. Barátai nevében Hirtling István színművész személyes ajándékot adott a püspöknek: Babits Mihály Az elbocsátott vad című versét mondta el.
Spányi Antal az ünnepségen hangsúlyozta: Székesfehérvár különleges hely a magyar történelemben és az ország életében. Akik itt élhetnek, a szentek nyomában járnak. Székesfehérvárinak lenni feladat, küldetés és felelősség, amit napról napra meg kell élni. Kereszténységünkhöz ragaszkodva, hitünket őrizve és keresztény kultúránkat védve, kiállva nemzetünkért és jelenünkért, úgy, hogy abból élet és jövő fakadjon.
Az ünnepség végén tisztelői köszönetet mondtak Spányi Antalnak székesfehérvári főpásztori szolgálatáért, és bőséges kegyelmet, áldásokban gazdag folytatást kívántak a következő évekre is.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .