Sínen van…

Kerekasztal-beszélgetés Beer Miklós váci megyés püspökkel, Gazsó Ferenc szociológussal és Ferge Zsuzsa akadémikussal, szegénységkutatóval, filmklub, játéksarok, teaház, lelki beszélgetés papokkal és szerzetesekkel egyaránt szerepelt az első állomáson. Olyan témák vetődtek fel, mint a párválasztás, a család, a hűség, a felelősség, és ami a fiatalokat rendszerint foglalkoztatja.


„Sok jó szándékú kereső van, aki nem igazán tudja, merre menjen, de hátha van, aki útba tudja igazítani, fiatal a fiatalt!” – mondja Bíró László püspök a kezdeményezésről. Ezért is láttak hozzá a munkához, illetve azért, mert – a püspök szavaival – a missziós felelősség mintha kissé „elsatnyult” volna. A Pályaudvar névre esett a választás, hiszen ott lehet felszállni, átszállni, elindulni erre-arra. Több állomás is lesz, a következő talán ősszel. S honnan az ötlet? Ismert a Kultúra Pápai Tanácsának programsorozata, a Pogányok udvara, amely ugyancsak alkalmat ad a hívők és a nem hívők közötti párbeszédre, vitára, a másik fél gondolkodásának megismerésére. Szóval innen! „Nem megtéríteni akarunk, hanem megérteni, nem leigázni, hanem találkozni” – hangsúlyozza a püspök.

Barta Emese, a CsüCsop tagja, a rendezvény szervezője arról beszél, hogy talán jobban megnyílnak a kereső fiatalok, ha más fiatalokkal beszélgetnek. Ők ott lesznek. „Erős közösség áll a kezdeményezés mögött, így ha valaki visszajön, ugyanazokkal az arcokkal fog találkozni, s könnyebben közösségre lelhet” – véli. Bíró László hozzáteszi: „Az a legszebb az egészben, hogy sok ember összefogott másokért, felelősségük lett tenni értük.”

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .