Segítünk a bajban!

Ünnepek idején több a feladat, de fontos hangsúlyozni, hogy egész évben segítjük a bajbajutottakat. 2014-ben tíz családnak segítettünk teljes házfelújítással, összesen mint egy tizenötmillió forint értékben. Tavasszal több mint ezerhétszáz családnak osztottunk vetőmagot, hogy kertjeikben megtermelhessék a mindennapi élethez szükséges zöldségeket. Az Egri Főegyházmegyei Karitász munkatársai emellett több mint hatezer palántát osztottak ki a rászorulóknak. A drogerie markt jóvoltából harmadik alkalommal segítettünk kétszázhatvan kisgyermekes családnak pelenkával, amelyek összértéke több mint huszonöt millió forint volt.

A nagyböjti tartósélelmiszer-gyűjtés során százhatvanöt tonna élelmiszerből országosan több mint húszezer család részesült még az ünnep előtt. Nyári táborainkban négyezer gyermek nyaralt. Sokuknak ez volt az egyetlen programja a szünidő alatt. Az általában egyhetes táborok a gyermekek számára ingyenesek. Az Erzsébet-táborokban összesen kétszáz gyermeket nyaraltattunk. A tanévkezdéskor országszerte több mint húszmillió forint értékben támogatta szervezetünk a nehéz helyzetben lévő családokat.

Az év során ötmillió forint értékben osztottunk szociális élelmiszerutalványt. Idén országszerte közel húsz tonna burgonyát és ugyanannyi almát osztottak szét munkatársaink az egyházmegyei központokon keresztül, mintegy ezerhétszáz családnak. Ezzel a programmal a karitász nem csupán a rászorulókat segíti, hanem a keleti országrészben – elsősorban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – azokat a kistermelőket is, akik az ukrán válság miatt terményüket nem tudták a szokott módon értékesíteni.


Különböző forrásokból idén mintegy hétszázötven családnak nyújtottunk krízistámogatást összesen hamincötmillió forint értékben.

Hazánk egyes részeit idén is érte katasztrófa. Tornanádaskán tavasszal huszonhét családi ház tetőzetét tette tönkre az orkánerejű szél. Az épületek helyreállítása után újabb vihar csapott le, így a munkákat kétszer kellett elvégezni. Emellett bútort, ruhát, padlószőnyeget és élelmiszercsomagokat osztottunk a károsultaknak. Összesen mintegy hárommillió forint értékben segítettünk. A településen idén huszonkét gyermek kezdte meg az első osztályt, akik közül hét fogyatékkal élő. Nekik iskolatáskát és tanszereket vittünk, valamint ruhaadományokat a település lakóinak. Szeptemberben a nagy esőzések következtében Vas és Zala megyében több települést is elöntött a megáradt patakok és folyók vize. A karitász négy és fél millió forint értékben osztott élelmiszert a védekezésben részt vevő önkénteseknek és a károsultaknak. A Szerbiát, Bosznia-Hercegovinát és Horvátországot sújtó esőzések károsultjaihoz két segélyszállítmányt küldtünk, főként fertőtlenítő szerekkel, mintegy ötmillió forint értékben. Decemberben juttattuk el Kárpátaljára a több hetes gyűjtés eredményét, harminckétmillió forintot, amelyből plébániák, gyülekezetek és parókiák részesülnek, hogy az ott élő közösségeknek segítséget nyújthassanak a téli időszakban.

Országszerte több mint kétszáz vércukormérő készüléket adományoztunk cukorbetegségben szenvedők részére. Az élet védelmét szolgáló program keretében idén két defibrillátort adott át segélyszervezetünk, egyet Mátraverebély-Szentkúton, nemzeti kegyhelyünk betegszobája számára, a másikat pedig a budapesti Szent Ferenc Kórháznak.

Szent Erzsébet ünnepéhez kapcsolódva első alkalommal támogatta munkánkat a Lipóti Pékség. A boltokban kapható Szent Erzsébet-kenyerek árából juttatott támogatást az éhezők megsegítésére fordítjuk.

Idén első alkalommal országos program keretében osztottunk kályhát és tűzifát a fűtéssel nem rendelkezőknek. Elsőként kétszáz kályhát adtunk át a rászorulóknak, és szükség szerint tüzelővel is segítjük a családokat. A téli időszakban minden egyházmegyében gyűjtenek meleg ruhát, cipőt, takarókat, amelyeket folyamatosan juttatnak el a rászorulókhoz. A karitászirodák, az adományboltok és a plébániai csoportok egyaránt fogadják a ruhafelajánlásokat. Számos helyen egész télen meleg ételt osztunk hajléktalanoknak és krízishelyzetben élőknek, akik így legalább naponta egy alkalommal biztosan étkeznek. Önkénteseink az ételosztások alatt igyekeznek jó szóval is segíteni a nehézségekkel küzdőket.

Fotó: Csapó Viktória

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .