Segíteni tanultak

Határokon átívelő együttműködésben valósult meg a képzés, hiszen a Gyulafehérvári és a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász munkatársai vettek részt a képzés tartalmának kidolgozásában. A trénerek maguk is nagy tapasztalattal rendelkeznek a karitászmunka szervezésében: egyikük a gyulafehérvári karitász önkéntes menedzsmentért felelős munkatársa, két munkatársa pedig a szeged-csanádi püspökség karitászszervezetének beteglátogató, illetve hajléktalanokat gondozó csoportjának vezetője volt.

Tíz településről érkeztek Veszprémbe karitászmunkatársak, hogy a tevékeny szeretet szervezéséről, tervezéséről tanuljanak. Az interaktív képzés elején három csoportot választhattak a résztvevők: „kisfalu”, „kisváros”, „nagyváros". A tréning idejére rögtönzött karitászcsoport tagjainak a választott település problémáival azonosulva kellett megfogalmazniuk missziójukat: pontosan milyen problémára szeretnének koncentrálni, kiknek és hogyan igyekeznének segíteni. Ezután jöhetett a program kidolgozása, a projekttervezés.  A szervezés-tervezés minden egyes lépését rövid elméleti előadás segítette, amelyhez kapcsolódóan feladatokat kaptak a csoportok, a programötletekhez például kis pályázatok születtek. Az eredmény: idősek napja, a kisfalu fiataljainak bevonása a programba, karácsonyi jótékonysági vásár, nyári tábor gyermekeknek. A megvalósítás első lépésével zárult a tréning: önkéntesek toborzásához készítettek szöveges felhívást és plakátot az egyes programok gazdái. A három nap során voltak közösségi események is: játékok, beszélgetések segítségével reflektálhattak a résztvevők arra, miért is kezdték el a karitászmunkát, hogyan működnek ők maguk egy-egy csoportos feladat megoldása közben, vezetőként miként viselkednek a rájuk bízottakkal.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .