Segíteni magunkon és másokon

Fotó: Miskolci egyházmegye

 

„»Ahogy egyre idősebb leszel, megtanulod, hogy két kezed van: az egyik, hogy magadon segíts, a másik pedig azért, hogy másokon.« Sokat mond számomra ez az Audrey Hep­burn-idézet, mindig az önkéntesség mikéntjét juttatja eszembe. Jó érzés tenni valamit egy másik emberért. Jó érzés egyengetni valaki útját, segíteni annak az útnak a kiválasztásában, amin járni szeretne. A kor­társ­men­to­rá­lás pedig nem egyéb, mint együtt dolgozni valakivel, akinek mi is tudunk tapasztalatot átadni”– írja beszámolójában Balázs Tünde szakkollégista.
Április 22-én a kollégistáknak alkalmuk nyílt megismerkedni a miskolci Gö­rög­ka­to­li­kus Cigány Szakkollégium kortárs mentorprogramjának résztvevőivel. Az egész napos találkozón egymás mentoráltjait is megismerhették, s ezáltal jelentősen bővült a kapcsolati hálójuk.
„Visszagondolva, én is szívesen részt vettem volna egy ilyen programban, ahol testközelből követhető végig egy egyetemista élete, tanulási folyamata. A közeliség itt arra is értendő, hogy egy gimnazista diák talán könnyebben nyílik meg, és mer kérdéseket feltenni egy korban hozzá közelebb álló fiatalnak. Ezért is tartom igazán hasznos és fejlődésre alkalmat adó terepnek a kortárs mentorprogramot” – vélekedik Balázs Tünde.
A szakkollégista egy éve vesz részt a programban és dolgozik együtt Lilivel, aki most fog érettségizni. Igazán hasznosnak érzi ezt a lassan véget érő évet, és úgy látja, mindketten fejlődhettek egymás által.
A délelőtt folyamán közös játékokon vettek részt a mentorok és a mentoráltak. A diákok céljairól beszélgettek, arról, hogy ki hol szeretne továbbtanulni, és milyen terveik vannak. A középiskolások bepillanthattak a kollégium mindennapjaiba, majd a közös ebédet követően bobozással folytatódott a nap Miskolctapolcán. Jó hangulatban telt ez a program is. A napot végül egy sétával zárták, amely szintén lehetőséget nyújtott az ismerkedésre és a beszélgetésre.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .