Segélykiáltás a pápához

Az asszony ír arról is, hogy tudja, csak Isten szabadíthatja meg, és köszönetet mond egy alapítványnak, amely lehetővé tette számára, hogy találkozhasson a férjével és a gyermekeivel. „Szerettem volna karácsonykor a Szent Péter téren lenni, és Önnel imádkozni – írja Ferenc pápának –, de Isten tervébe és bizalmába helyezem magam, s talán jövőre sikerülni fog mindez.” Bibi, akit az országában érvényben lévő káromlási törvény miatt ítéltek halálra, már négy és fél éve ül börtönben a jogerős ítéletre várva. Ő az egyetlen, akit halálra ítéltek a kétezer-négyszáz fogvatartott közül, akiknek kilencvenöt százaléka férfi.

 

Egy adóhatósági tisztviselő inzultálta őt, majd kampányba kezdett ellene. Néhány nap múlva, amikor étkezésre került sor a birtokon, ahol dolgozott, néhány asszony közölte vele: nem ihatnak abból a pohárból, amelyből előttük egy keresztény ivott. Ebből vita kerekedett, s néhány napra rá a börtönben találta magát. A vád: blaszfémia, azaz istenkáromlás volt. Vádlói azt állították: Bibi a vallásukat és Mohamed prófétát gyalázta.


 

A muszlim radikálisok ötezer dollárt ígérnek annak, aki meggyilkolja az asszonyt. Asia Bibi férje nem tud elhelyezkedni, gyermekei nem járhatnak iskolába, mert mindannyian a muszlim radikálisok célpontjai. Az édesanya leginkább azt sajnálja, hogy nem láthatja felnőni fiát, Ishamot.

 

A muszlim radikálisok a bírósági eljárásra is hatással vannak. A pakisztáni törvények szerint lényegében bárkit meg lehet gyanúsítani blaszfémiával, azaz Allah, Mohamed vagy a Korán gyalázásával, és ehhez még bizonyíték vagy tanúk sem szükségesek. Az országban blaszfémiával vádolják meg azt is, aki ezt a törvényt kritizálni meri. Az Asia Bibi ellen folytatott eljárás még évekig eltarthat.

 

„Nagyon hálás vagyok minden felekezetnek, amelyek értem és szabadulásomért imádkoznak – írja levelében a katolikus asszony. – Nem tudom, meddig tarthat ez így. Csak az Önök imáinak köszönhető, hogy még életben vagyok. Sok olyan emberrel találkoztam, akik küzdenek értem, sajnos eredménytelenül. Most szeretném magam Isten irgalmába ajánlani, ő mindent megtehet és mindenre képes. Egyedül ő szabadíthat meg” – írja.

 

Az asszony levelében azt is elmondja, hogy fűtetlen cellájában még egy ajtó sem védi a hidegtől, majd újévi jókívánságokkal fordul a szentatyához. „Tudom, hogy teljes szívéből imádkozik értem. Ez ad reményt, hogy egy napon újra szabad lehetek. Biztosan megemlékezik rólam imáiban, szeretettel köszöntöm. Testvére a hitben, Asia Bibi” – zárja a pápának címzett levelét a több mint négy éve fogva tartott pakisztáni katolikus családanya.

catholica.ro

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .