Schönstatti csoda

Huszonöt évvel később, 2008. április 5-én a Veszprém megyei Óbudaváron mégis közel ezren tartották fontosnak, hogy negyedszázad elteltével visszaemlékezzenek az eseményre, hiszen akkor vette kezdetét a Magyar Schönstatti Családmozgalom. Ausztriában ismerte meg a magyar házaspár, Gódány Róbert és Rita a schönstatti közösséget, majd – barátaik és rokonaik ellenkezése dacára visszatelepültek Magyarországra, magukkal hozva kötődésüket Kentenich atyához, Schönstatt alapítójához. Barátjuk, Tilmann Beller atya évente meglátogatta őket: először csak egy estét, majd egy hétvégét, később néhány hetet töltve itt, amikor lelkigyakorlatokat, családnapokat tartott az érdeklődőknek. Az elmúlt huszonöt év alatt apránként több száz család élete újult meg ezáltal. Ennek érdekében magyarul is megtanult. Karizmatikus személyiségével elvezette a családokat a Szűzanyához, aki aztán nagyszerű nevelőnőként magához vonzotta őket, akik lelkesen látogatták a családnapokat, otthonukban házi szentélyt létesítettek és közösségeket építettek. Létrejött a családmozgalom, a szövetségi családok három csoportja, a családakadémia, apostoli családok csoportja, a lány- és fiúmozgalom – ezek képviselői hálatelt szívvel mondtak köszönetet aprilis 5-én, Óbudaváron.

Ez a köszönet ugyanis egyben búcsúzás is volt: a mozgalom tagjai sokat kaptak Tillman atyától: odafigyelést, bizalmat, megerősítést, és valami nagyon fontos tudnivalót, hogy „a házasság: munka”. A délutáni szentmise homíliájában Robert Zollitsch freiburgi érsek, a német püspöki konferencia elnöke méltatta Tilmann atya tevékenységét: „Sokak részvételével egy olyan háló jött létre, ahol megtapasztalhatóvá válik, hogy az egyház él. Éppen a családnapokon végzett értékes munkájukkal lényeges és fontos ösztönző erővé váltak a magyar egyházban…” A magyar családok körében végzett munkájáért pedig Márfi Gyula veszprémi érsek adta át a Magyar Katolikus Püspöki Kar által adományozott Pro Caritate-díjat Tilmann Beller atyának, elismervén a családok körében végzett munkáját. Majd a „schönstatti csoda” folytatásaként elkészült a mozgalom képzőközpontjának elsőépülete is, amelyet ez alkalommal Márfi érsek áldott meg.

(Cím: 8272 Óbudavár, Fő utca 14.; tel.: 87/479-026; www.schoenstatt.hu.)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .