Sarkantyúka, a kapucinusok virága

Minap kiosztották a „Kiváló kertészeti áruda” címet. Tizenkét fővárosi és vidéki kertészet nyerte el a díjat, amelyet két évig birtokolhat. Szigorú zsűri járta végig az ország kertészeti lerakatait, hogy a legjobbak legjobbjait kiválasszák. Mint Biza Klára, a MAKERT elnöke a díjátadón hangsúlyozta: a díjazott árudák garanciát jelentenek a vevők számára, mert minőséget kínálnak, és ahová bármikor vissza lehet menni tanácsot kérni. Az is fontos, hogy magyar kertészek által előállított növények kerüljenek a honi kertekbe – a silány külföldi dömpingáru helyett – teszem hozzá én. Aki kíváncsi, hogy kik a nyertesek, keresse a MAKERT emblémával ellátott fehér zászlót a kertészeti árudák bejáratánál Mohácson, Keszthelyen, Enyingen, Szombathelyen, Balatonszárszón, Halásztelken, Albertirsán, a Budai Kert Centrumban és négy fővárosi kertészetben. És aki nem akar magvetéssel bíbelődni, még az alább ismertetendő egynyári virágot is megtalálja e helyeken.

A sarkantyúka a kert legfeltűnőbb és egyben a leghálásabb dísz- és fűszernövénye. Kár, hogy a mostani „divatos” virágok kissé háttérbe szorították. Kerítés befuttatására éppúgy alkalmas, mint erkélyláda díszítésére vagy virágsátor készítésére. Arról nem is beszélve, hogy a növény enyhén csípős, tormára emlékeztető íze az ételeknek is különleges aromát ad. A sarkantyúka másik elterjedt neve, a kapucinusvirág arra utal, hogy a XVI. században alapított szerzetesrend fűszerkertjeiben is termesztették.

Az egynyári növénynek kerek, pajzs alakú, hamvaszöld levelei vannak, amelyek kúszó száron fejlődnek. A szár sok vizet tartalmaz, és könnyen törik. A növény igazi ékessége a meleg színekben (a sárgától a narancsvörösig) pompázó virág. A bársonyos szirmok finoman erezettek. Nem igényel tápanyagban gazdag földet, megelégszik a laza humuszos vagy kissé agyagos talajjal.
A sarkantyúka fagyérzékeny növény, ezért a borsó méretű mag szabadföldi vetésével meg kell várni a fagyosszentek elmúlását, azaz május közepét.
A magokat két centiméter mélyre kell vetni, egymástól félarasznyi távolságra. Ha a kerítés „felöltöztetése” a cél, akkor két sorban érdemes vetni, hogy dúsan beborítsa a hálót. Erre a kúszó faj (Tropaelum majus) a legalkalmasabb.
A sarkantyúka napos helyen fejlődik a legszebben, de laza lombú fa árnyékában, vagy olyan helyen, ahol csupán négy-öt órán át éri napsütés, szintén dúsan bontja szirmait.

Felhasználása a konyhában
Az apróra vágott zsenge leveleket vajkrémhez lehet keverni, a virág pedig salátába, vagy szendvicsek, köretek díszítésére való. A növény erősítő hatású, sok vitamint tartalmaz, és elősegíti az emésztést.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .