Sándor István-emlékhely az újpesti Clarisseumban

 

Itt egykor nagy park, hatalmas játszótér, oratóriumi munkára alkalmas tágas termek, kápolna, ipari tanulók kollégiuma és nyomda szolgálta a szalézi munkát. Az impozáns épületegyüttesből ma csak a kis Szent István király-plébániatemplomot és néhány kisebb helyiséget használhatnak a szaléziak. Most itt, Boldog Sándor István szerzetesi szolgálata helyszínén emlékhelyet alakítottak ki, amely a vértanú tiszteletét hivatott erősíteni és életben tartani.
Beer Miklós váci megyés püspök prédikációjában hangsúlyozta: Sándor István személye jó példa arra, hogy az emberség egyenlő a másokért vállalt élettel. Attól vagyunk emberek, hogy figyelni tudunk embertársainkra, és tenni valamit értük.
Amikor gyerek voltam – folytatta a főpásztor –, az idősek csak titokban, suttogva mertek beszélni arról, hogy éppen melyik papunk került megint börtönbe. Csak később tudtuk meg, hány vértanúja volt a mi kis magyar Egyházunknak. Ma ismét egy olyan világban élünk, amelyben jelen van a vértanúság. Boldog Sándor István tudta, mi vár rá, de vállalta, és készült a halálra. Ezzel azoknak a vértanúáldozatát hozza közel, akik most is, ezekben a napokban is inkább meghalnak, de nem adják fel a hitüket.
Ábrahám Béla szalézi tartományfőnök elmondta, hogy a Clarisseum felújított helyiségeiben megnyíló emlékhely Sándor István életét és hitét igyekszik bemutatni. Az emlékhelyen látható tárgyakat B. Varga Judit, a Terror Háza történésze, a szaléziak korábbi munkatársa válogatta és rendezte tárlattá: leveleit, néhány iratát, fotóját láthatjuk, és a botot, amely az ő tulajdonában (is) volt. Kiegészíti ezt néhány róla szóló gondolatébresztő idézet azoktól, akik ismerték, és egy maréknyi föld a 301. parcellából, feltételezett sírhelyéről. A szerény tárlat segíti megvalósítani a szaléziak régi tervét, hogy működésének helyén állítsanak emléket Boldog Sándor Istvánnak. Szeretnék, ha ez a hely egyre inkább a szalézi vértanú tiszteletét szolgálná, és a templom a magyarországi Sándor István-kultusz központjává válna.
A tartományfőnök megosztotta a jelenlevőkkel azt az örvendetes hírt, hogy a szaléziak a közeljövőben használatba vehetik az Ybl Miklós által tervezett impozáns épületkomplexum egyik szárnyának földszinti, a sekrestyével összekapcsolható helyiségeit is, ami jelzésértékű, és arra buzdít, hogy nagy lendülettel folytassák itt a munkát.
A szentmisén és az emlékhely avatásán jelen volt Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, Hegyi László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, Nacsa Lőrinc, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség elnöke, valamint Újpest képviselő-testületének néhány tagja.
Az emlékhely Újpesten, az Árpád út 199. szám alatt, a Clarisseum – Szent István király-templom mellett található.

Forrás és fotó: Szaleziak.hu

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .