Röviden

A lelkileg és szellemileg is nehéz században hihetetlen erőforrást jelentett az Eucharisztia e kiemelkedő ünnepe. Az ünnephez később körmenet is kapcsolódott. Először kehelyben, illetve áldoztatókehelyben vitték az Oltáriszentséget, később már díszes szentségtartót is készítettek. A körmenetek hagyománya a barokk korban erősödött meg, és mind a mai napig megmaradt.

 

(TJCS)

Váci egyházmegyei találkozó

A szeretet összeköt címmel, a szolnoki Tiszaligeti stadionban rendezik meg június 24-én és 25-én, a Váci egyházmegye hatodik egyházmegyei találkozóját. A találkozó keretében június 24-én, 12 órakor Bíró László tábori püspök mutat be szentmisét a családokért, 19 órakor pedig Varga Lajos váci segédpüspök mond misét a vértanúk boldoggá avatásáért. 21 órakor az Eucharist együttes vezetésével dicsőítést tartanak. Másnap 10.30-kor kezdődik a nagyelőadás, amelyet Böjte Csaba ferences szerzetes tart. A záró szentmisére 16 órakor kerül sor Beer Miklós megyés püspök főcelebrálásával.

(MK)

Látogatóközpont Tihanyban

Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát megáldotta a tihanyi bencés apátság Porta pacisnak (béke kapuja) elnevezett új idegenforgalmi látogatóközpontját, amely az apátsági templommal szemben épült fel. A fejlesztés nyomán gyönyörű műemléki és természeti környezetben álló látogatóközpont Tihany és a bencés örökség megőrzésének, továbbadásának, megismertetésének fontos eszköze lesz. Méltóképpen fogja bemutatni korunk emberének, a turistáknak és a zarándokoknak a bencés kultúrát, lelkiséget, s méltó módon fogadja majd az érkezőket. Tihanyban évente mintegy háromszázezer turista, zarándok fordul meg. Mostantól itt tájékozódhatnak településtörténeti, egyháztörténeti és művészeti szempontból a „hegyre épült városról”, válthatják meg belépőjegyeiket, vásárolhatnak a hely szellemét őrző emléktárgyakat, kiadványokat az előtérben lévő üzleti pultnál, s higiénés kiszolgálóhelyiségeket is találnak az épületben. A látogatóközpont háromszáz fős előadótérrel is rendelkezik, ahol Tihanyról, az apátságról tekinthetnek meg a zarándokok ismertető filmet. Az ünnepségen a százharmincmillió forintos uniós támogatással és ötvenhárommilliós, a bencés kongregáció biztosította önrésszel megépült központ létrehívásában segédkező szervezetek, a Balatoni Fejlesztési Tanács, a Balatoni Regionális Tanács képviselői és országgyűlési képviselők is méltatták a beruházás turisztikai, vallási és kulturális jelentőségét.

(Toldi Éva)

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .