Röviden

 

Budapest díszpolgárai

Tizenöten kaptak díszpolgári címet Budapesten június 19-én, a szabadság napja alkalmából. Elismerésben részesült többek között Dávid Katalin művészettörténész és Khirer Vilmos bírósági helynök is.

MTI/MK

Gyémántmise Pestszentlőrinc-Erzsébettelepen

Beer Miklós váci megyés püspök részvételével, közel tíz paptestvér jelenlétében, bensőséges ünneplés keretében mutatta be gyémántmiséjét Zsombor Kálmán főesperes június16-án a pestszentlőrinc-erzsébettelepi plébániatemplomban.

Az ünnepi szentbeszédet Urbán Gábor rákosszentmihályi plébános tartotta, aki káplánja volt és utódja is lett az ünnepeltnek. A templomot zsúfolásig megtöltötték a hívek.

A szentmise végén elsőként Beer Miklós megyés püspök köszöntötte a jubilánst, majd Gável Henrik pestszentlőrinci és Galambossy Endre rákoscsabai főplébános mondta el köszöntését. A volt káplánok nevében Láng András prépost, a piliscsévi hívek nevében Feldhoffer Antal plébános mondott üdvözlő beszédet, majd a református egyház nevében Molnár István lelkész fejezte ki jókívánságait.

A jubiláló gyémántmisés megható szavakkal köszönte meg főpásztorának személyes jelenlétét, a köszöntésekben kifejezett hitvalló megnyilatkozásokat és jókívánságokat.

A Zsombor Kálmán prépost hat évtizedes papi szolgálatát ünneplő szentmise fényét a Rotunda énekkar és a piliscsévi kórus szép szereplése emelte.

-mn-


 

Ezüstmise Előszálláson

Mihályi Miklós plébános huszonegy esztendeje szolgál a Fejér megyei településen. Három falu papja, ugyanis az előszállási Kisboldogasszony-plébánia látja el Nagykarácsonyt és Daruszentmiklóst is. Miklós atyát Székesfehérváron szentelték fel 1988. június 18-án. Választott jelmondata: „Magadnak teremtettél.” Két évig Csepelen volt káplán, majd Adonyban és Pilisvörösváron szolgált. Előszállásra 1992 szeptemberében került, és az eltelt két évtized alatt nagyon sokat tett az egyházközségekért. Nagykarácsonyban, a templom mellett felépült az ország legnagyobb kültéri betleheme, amely az akkor hetvenöt éves templommal együtt karácsonyi postabélyegen is szerepelt. Előszálláson a hívek összefogásával restaurálták az 1779-ben épült templomot, megjavították a harangot, és régi, műemlék jellegű kőkeresztek kaptak új, méltó helyet a főút mellett.

A jubileumi szentmisén megtelt az előszállási templom, mindhárom településről érkeztek hívek. „Az eltelt huszonöt év történéseit nehéz pár mondatban összefoglalni – mondta a plébános –, ám azt mindenképpen fontosnak tartom megemlíteni, hogy ifjúkoromban nagyon jó bibliaórára és közösségbe járhattam a dél-budai Baross Gábor-telepen, ahol Arató Miklós plébános atya közösségéből tizennégy házasság és öt papi hivatás született, akik mind a mai napig hűségesen szolgálnak az Úr szőlőjében. Ezt a további hűséget szeretném kérni és kívánni az elkövetkező évtizedekre mindannyiunk számára.”

Gajdó Ágnes

Orgonakurzusok a kántorok részére

A Magyar Egyházzenei Társaság és az Evangélikus Kántorképző Intézet 2012. augusztus 21. és 24. között ismét ökumenikus orgonakurzusokat szervez kántorok és orgonisták számára a fóti Evangélikus Kántorképző Intézetben (2151 Fót, Berda József utca 3.).

Augusztus 21–24-én, szerdától szombatig Németh Csaba orgonaművész irányításával intonációs kurzus lesz, amely elsősorban a népénekek orgonás bevezetésének lehetőségeit kívánja megismertetni az érdeklődőkkel, az egészen egyszerű, technikai tudást alig igénylő formáktól az összetettebb megoldásokig. Ennek folytatásaként augusztus 22-én, csütörtökön Fassang László tart improvizációs kurzust az óbudai református templom orgonáján.

Jelentkezési határidő: 2012. július 31. Részletes tájékoztatás és jelentkezési lap a kantorkepzo.lutheran.hu honlapon található.

Enyedi Pál

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .