Röviden

Korai még a pápa és a moszkvai pátriárka találkozója

Megbékélésre szólította fel augusztus 16-i nyilatkozatában az oroszokat és a lengyeleket Kirill orosz pátriárka, aki négynapos látogatást kezdett Lengyelországban. Meg kell változtatni az országaink és népeink közötti kapcsolatok hangnemét. Ehhez csak azt kell kimondani, hogy bocsáss meg – idézik az orosz hírügynökségek az ortodox egyházfőt, aki elindulása előtt, Moszkvában a lengyel sajtónak adott nyilatkozatot.


Kirill pátriárkát a lengyel ortodox egyház vezetője hívta meg látogatásra, de hivatalos programja részeként találkozott Bronislaw Komorowski államfővel és Józef Michalikkal, a lengyel katolikus egyház püspöki karának vezetőjével, akivel közös nyilatkozatot írtak alá a két nemzet megbékéléséről. A következő lépés Kirill pátriárka és XVI. Benedek pápa találkozója lehet, amennyiben megoldódnak a nézetkülönbségek az orosz ortodox egyház és a Vatikán között. (MTI/MK)

Nem lesz szerbiai pápalátogatás

A milánói ediktum ezerhétszázadik évfordulója alkalmából a szerb ortodox patriarchátus csak ortodox egyházi vezetőket hív meg Nišbe. Irinej püspöki szóvivő szerint nem egyes püspökök szavaztak így, hanem a Szent Szinódus egyhangú döntéséről van szó. (KAP)

Leszavazta az egyházi kárpótlást a cseh felsőház

Az egyházi kárpótlásról szóló, a jobbközép kormány által előterjesztett törvényjavaslatot augusztus 15-én elutasította a cseh parlament felsőháza. Tekintettel arra, hogy a nyolcvanegy tagú felsőházban többségük van a szociáldemokratáknak, a szenátus döntése várható volt. A szociáldemokratákat a kommunisták és a Közügyek Pártja szenátorai is támogatták. A szavazásban részt vevő hetvenhét szenátor közül negyvenhárman szavaztak nemmel. A törvényjavaslat szeptemberben újra a képviselőház elé kerül. (MTI/MK)

Obama katolikus tanácsadói

Barack Obama amerikai elnök a novemberi elnökválasztásra bemutatta katolikus tanácsadói csapatát. A Catholics for Obama (Katolikusok Obamaért) elnevezésű testületnek huszonegy tagja van, és az a feladata, hogy a katolikus választópolgárok körében támogatókat szerezzen a demokrata kormányzat számára erkölcsi kérdésekben. Mitt Romney republikánus elnökjelölt hasonló katolikus csapata már két héttel korábban megalakult, és Romney megnevezte alelnökjelöltjét is a közismerten elkötelezett katolikus Paul Ryan személyében. Obama legnevesebb katolikus tanácsadója Edward Kennedy szenátor özvegye, Victoria Reggie Kennedy (képünkön). (KNA)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .