Romzsa Tódor október 31

Miután Kárpátalja ismét magyar fennhatóság alá került, az ungvári szeminárium lelkivezetője és filozófiatanára lett. 1943-ban XII. Piusz pápai káplánná nevezte ki. 1944 szeptemberében az ungvári székesegyházban segédpüspökévé szentelte Dudás Miklós hajdúdorogi görögkatolikus püspök, aki akkor a Munkácsi egyházmegye apostoli adminisztrátora is volt. Romzsa Tódor lelkipásztori szolgálatában saját példájával járt elöl az etnikumok közti ellentétek békés megoldásával kapcsolatban: természetesnek tartotta, hogy minden papjával és a hívőkkel is az anyanyelvükön beszéljen.

Püspökké szentelése után egy hónappal a Vörös Hadsereg elfoglalta Kárpátalját. Az új hatalom nem ismerte el a görögkatolikus egyház létjogosultságát, és arra törekedett, hogy beolvassza az ortodox egyházba. A katolikus templomokat elvették, a papságot pedig a pápától való elszakadásra kényszerítették. Romzsa Tódor fontos alakjává vált a békés ellenállásnak: határozottan elutasította a Rómával való egység megszakítását, és a híveket is kitartásra buzdította.


1947-ben Hruscsov kérésére – aki akkor az Ukrán Kommunista Párt Központi Bizottságának első titkára volt – Sztálin elrendelte Romzsa Tódor titkos likvidálását. Hírhedt ügynökét, Pavel Szudoplatov KGB-tábornokot bízta meg az akció felügyeletével. Szergej Szavcsenko ukrán államvédelmi miniszter a kivitelezést egy ismeretlen kárpátaljai rendőrparancsnokon keresztül munkácsi rendőrök egy kis csoportjára bízta. A lókai templom felszenteléséről kísérőivel együtt hazafelé tartó püspök lovas kocsiját a szomszéd falu közelében katonai teherautójukkal elgázolták, és a sebesülteket vasdorongokkal összeverték. A püspök nem halt meg, a gyilkosok nem tudták befejezni az akciót, mert éppen akkor haladt el az úton egy postai teherautó. A sebesülteket a munkácsi kórházba szállították. Romzsa Tódort sikeresen megműtötték, ám a KGB-vel együttműködő főorvos egy ügynököt juttatott be a kórházba, aki november 1-jén méreginjekcióval végzett a beteggel.

A merénylet célja a hívők megfélemlítése, a papok megtörése volt, ez mégsem járt eredménnyel. A püspök 1947. november 4-i temetése méltósággal teli gyásznap lett Kárpátalja görög katolikusai számára. Romzsa Tódort 2001-ben avatta boldoggá II. János Pál pápa.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .