Rómára figyel a világ

A testület legidősebb tagja, a nyolcvanesztendős Walter Kasper bíboros azzal számol, hogy három napon belül megválasztják az új pápát.

A konklávét megelőző kilenc bíborosi tanácskozáson felszólaló mintegy száz bíboros „teljes szabadsággal és nyíltsággal” foglalt állást az anyaszentegyház előtt álló problémákról és feladatokról – nyilatkozta Christoph Schönborn bécsi érsek március 10-én. A szólni kívánó bíborosok egy listára iratkozhattak fel. A felszólalások időtartamát nem korlátozták.


Milyen kérdések kerültek szóba ezeken az alkalmakon? A római kúria munkája és fegyelme, a püspöki konferenciákhoz fűződő kapcsolata, a püspöki kollegialitás kérdése és a tavalyi iratlopási ügy mellett természetesen számos más téma is érdekelte a bíborosokat. Foglalkoztak azzal a kérdéssel is, hogy mi valósult meg mindmáig a II. vatikáni zsinat megannyi törekvéséből. Az új evangelizáció a kulturális környezet különbözőségeiből adódóan nyilván minden országban más hangsúlyt kap. A kereszténység vonzó bemutatása, az örömteli szeretet és az irgalmasság hirdetése és példája nélkül azonban sehol nem valósulhat meg az újraevangelizálás. A felszólalók közül többen sürgették a nők helyzetének javítását az egyházon belül.

A melegek „házassága”, a nők papsága és az abortusz témája nem került szóba a megbeszéléseken. A lelkipásztori munkában járatos pápának viszont némelyek véleménye szerint kezelnie kellene az elvált újraházasodottak helyzetét az egyházban. Felmerült az a gondolat is, hogy a világ népeinek és kultúráinak megbékélése érdekében kaput kell nyitni azok előtt, akik elhagyták az egyházat, és be kell fogadni azokat is, akik elveszve bolyonganak.

Szó volt az iszlámról és a világiak szerepvállalásáról, valamint az is megfogalmazódott, hogy olyan katolikusokká kell válnunk, akik ugyan kisebbségben vannak, de öntudatosak, aktívak, és világos azonosságtudattal rendelkeznek.

A pápa ne legyen seriff, de menedzser sem. Legyen pásztor, aki meg tudja mutatni a világnak Isten mosolygós, irgalmas arcát – fogalmazódott meg a pápaválasztást megelőző bíborosi tanácskozások során.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .