Római hajléktalanoknak főztek a kapuvári ízvadászok

Fotó: Kapuvári ÍzvadÁszok Facebook-oldala

Róma belvárosában, a Trastevere negyedben levő szegénykonyhán már hagyomány, hogy vízkereszt ünnepén a Magyarországról érkező szakácsok készítik az ünnepi ételt.
„Szeretetfőzés ez. 2015 óta járunk segíteni a Szent Egyed közösséghez. Ez a harmadik év, hogy január 6-án mi adományozzuk és főzzük a rászorulóknak kiosztott ételt” – mondta a hétfős magyar csapatot vezető Hámori György, Kapuvár polgármestere. Hangsúlyozta, az Ízvadász Egyesület mára a város gasztronómiai nagykövetének számít. A szervezet azonban nemcsak a gasztronómia terén elért sikereiről ismert, hanem a Magyarországon és külföldön végzett szolidaritási szolgálatairól is. Az ízvadászokat Németh László atya, a római Szent István Ház vezetője kérte fel a Szent Egyed közösséggel való együttműködésre. Hámori György polgármester azt is elmondta, hogy Kapuvár egésze csatlakozott a jótékonysági akcióhoz: az önkormányzat mellett a helyi vállalkozások és magánszemélyek is ott vannak az adományozók között. Két évvel ezelőtti római szolgálatuk alkalmával Ferenc pápa is köszönetet mondott az ízvadászoknak.
Az idei menü pincepörkölt volt, amely kilencven kilogramm húsból és hetven kilogramm krumpliból készült, édességként pedig szaloncukrot osztottak szét a rászorulók között, akik a kapuvári Cserpes Sajtműhely túró rudiját is megkóstolhatták. Magyar László, az Ízvadászok Egyesület vezetője elmondta, minden alapanyagot Magyarországról szállítottak Rómába, és nem okoz gondot nekik, hogy több száz ember számára készítsenek ételt. December 25-én a magyarországi Szent Egyed közösség budapesti menzáján főztek szintén hatszáz adag ebédet a rászorulóknak, egy időben a közösség római központjában zajló ünnepi ebéddel.
A magyar fogások híre gyorsan elterjedt Rómában. A menzánál hosszú sorokban várakoztak a rászorulók, akik elmondták, tavaly is nagyon finom ételt kaptak a magyar szakácsoktól. Az olasz fővárosban a rendkívüli hideg időben nagy sikert aratott a forró magyar pörkölt.
A Szent Egyed közösségnek ez a menzája 1988 óta naponta több száz embernek biztosít napi egyszeri meleg ételt. A rászorulók több mint fele külföldi, de egyre több közöttük az elszegényedett olasz is. A menza asztalainál – a közösség hagyományainak megfelelően – ezúttal is római gimnazisták szolgálták fel az ételt.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .