Rómába zarándokoltak a magyar piaristák a rend jubileumi évében

 

Ugyanígy mind­azoknak is válasza, akik a történelem folyamán tettekre váltották Kalazancius álmát” – fogalmaz a Piarista Rend Generálisi Kongregációjának a jubileumi évet megnyitó levele, amelyet mindazoknak címeztek, „akik tudják, hogy a gyermekek Isten országához visznek minket közel”.
A rendtartomány szerzetes tagjai Rómába zarándokoltak az évfordulón. Útjuk során a rendalapító, Kalazanci Szent József nyomában járva emlékeztek meg a rendről és saját hivatásukról; „arról a szükségről, ami a rendbe hívott bennünket a gyermekek és a fiatalok szolgálatára” – fogalmazott Guba András szerzetes a zarándoklat nyitómiséjén a Santa Dorotea-templomban, ahonnan Európa első ingyenes népiskolája útjára indult Kalazancius álmának köszönhetően.
A zarándoklat során a piarista világhoz és az Egyházhoz kötődő történelmi jelentőségű helyeket látogatták meg a szerzetesek, így a nagyobb bazilikákat és a rend első állomásait is. Miguel Giráldez, a rend Európáért felelős generálisi asszisztense lelkinapot tartott, később Pedro Aguado generális és Urbán József Ázsiáért felelős generálisi asszisztens közreműködésével szentmisét ünnepeltek a generálisi ház melletti San Pantaleo-templomban. A liturgia végén a rendalapító sírjánál megújították szerzetesi fogadalmaikat. A magyar piaristák megtekintették Kalazancius eredeti állapotában megmaradt szobáját és az ereklyéit, illetve leveleibe, személyes irataiba is belepillanthattak a nap során.
A zarándoklat folytatásaként a Rómán kívüli első alapítást, az 1616-ban Frascatiban létrejött iskolát látogatták meg. Az az V. Pál pápa hívta oda a piaristákat, aki később, 1617-ben, négyszáz évvel ezelőtt jóváhagyta a rend megalapítását. A templomban lévő Mária-képet Kalazancius kapta ajándékba, s egy évvel a Frascatiban történt alapítás után maga ajándékozta a közösségnek. A zarándoklat zárásaként a Szent Callixtus-katakombában jártak a szerzetesek, hogy szolgálatuk végzéséhez erőt merítsenek a vértanúk hitéből.

Forrás és fotó: Márkus Roland SP/Piarista.hu

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .