Róma–Vatikán–Itália

Hajléktalanok Pápai otthona

Hosszabb helyreállítási munkálatok után szeptembertől ismét fogad rászorulókat a Trastevere-negyedben az a ház, amelyet XIII. Leó pápa (1878–1903) 1880-ban áldott meg. A huszonkilenc szobából álló intézmény felújítása háromszázezer euróba került. Leveskonyhája és ruharaktára mellett 1998 óta betegek ellátására alkalmas részlege is van.

Viterbóba látogat a pápa

Lorenzo Chiarinelli püspök, a Lazio tartomány északi részén fekvő város főpásztora július 13-án ismertette a helyi önkormányzat tagjaival a pápalátogatás jelentőségét. A Szentatya és Viterbo lakosságának találkozója azt a célt szolgálja, hogy a „pápák városaként” ismert helység ismét felmutassa gazdag múltját, visszatérve történelmi gyökereihez. Viterbóban öt pápaválasztásra került sor, a város négy pápa földi maradványait őrzi. A program szerint viterbói látogatása után XVI. Benedek felkeresi a közeli Bagnoregiót is, amely Szent Bonaventura szülőföldje. A ferences egyházdoktor erőteljes hatást gyakorolt a fiatal Joseph Ratzingerre, és nagymértékben hozzájárult teológiai felfogásának alakulásához. A pápa doktori disszertációjának címe Szent Bonaventura – A történelem teológiája volt.

Érseki kinevezések

A Szentatya kinevezte Renato Boccardo püspököt (képünkön) az olaszországi Spoleto- Norcia érsekévé. Boccardo érsek korábban a Világiak Pápai Tanácsa ifjúsági részlegét vezette, amely igen sok ifjúsági világtalálkozót szervezett, emiatt sok fiatal ismeri őt. Ugyanakkor II. János Pál pápa egyik szertartója is volt. Az utóbbi években Vatikán város kormányzóságának főtitkára volt. Legutóbb 2008 húsvétján járt hazánkban, amikor is megkeresztelte és megbérmálta a budapesti egyetemi lelkészség felnőtt híveit. Michele Castoro püspököt július 15-én nevezte ki XVI. Benedek pápa Manfredonia-Vieste-San Giovanni Rotondo új érsekévé, valamint a Pio Atya Imacsoportjai Nemzetközi Társulat főigazgatójává.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .