Róma – Vatikán

A keresztény és szerzetesi engedelmesség nem merülhet ki pusztán a törvények végrehajtásában vagy az egyházi intézkedések követésében. A szerzetesi életben való tekintélyt úgy kell értelmezni, mint a közösség szolgálatát, ahol Isten akaratát egyszerre kell keresni és megvalósítani. A vatikáni útmutatás a lehetséges lelkiismereti ellenállásról is szól.

Nagyobb összefogást az élelmiszerválság megoldására

A Szentszék különös figyelemmel követi az élelmiszerválságot, amely hónapok óta számos fejlődő országot sújt. Renato Volante prelátus, a Szentszék állandó megfigyelője a FAO-nál, nyilatkozott a helyzetről. A bioüzemanyag-előállítás és az élelmezéshez való jog összefüggéséről szólva kiemelte: etikailag nem helyes az élelmiszereket más célokra használni, mint táplálkozásra, amíg vannak éhezők a világon. – Riccardo Moro közgazdász szerint alapvetően elosztási problémáról van szó: rossz elosztási rendszer működik a világ északi és déli része között regionális és helyi szinten egyaránt.

Könyv Benedek pápáról

Rómában május 20-án mutatták be Giuseppe De Carli olasz újságíró könyvét, amely XVI. Benedek pápaságának első három évét mutatja be. A sajtóbemutatón jelen volt Róma újonnan megválasztott polgármestere, Gianni Alemanno is, akinek ez volt az első közéleti megjelenése. A250 oldalas, 14 fejezetet tartalmazó kiadvány szövegeken és képeken keresztül foglalja össze XVI. Benedek életrajzát, a német pápa eddigi tevékenységét.

Dekrétum a nők pappá szenteléséről

Az egyházi rend szentségének természete és érvényessége védelmében a Hittani Kongregáció 2007. december 19-én elrendelte a következőket: „Aki megkísérli a papság szentségének kiszolgáltatását egy nőnek, illetve az a nő, aki megkísérli a papság szentségének felvételét, az Apostoli Szentszéknek fenntartott, önmagától beálló kiközösítésbe esik.” A dekrétumot május 31-én tették közzé a L’Osservatore Romanóban, és ezzel érvénybe lépett.

A globalizált gazdasági rendszerekről

A Szentatya május 31-én az egyház társadalmi tanításának témáihoz fűzte gondolatait a Centesimus Annus Alapítvány által rendezett nemzetközi konferencia résztvevőihez szólva. Minden gazdasági programnak az embert kell középpontba állítania, a kereskedelem fejlődésével járjon együtt az ember teljes fejlődése – mondotta a pápa. A globalizált társadalmi rendszerek legyenek nyitottak a szubszidiaritásra és a szolidaritásra.)

A végesben találkozhatunk a végtelennel

Jézus Szent Szíve hónapjának kezdetén a pápa arra hívja fel a keresztények figyelmét, hogy a Szent Szív a hit, a szeretet, a remény, az élet és a világ középpontja. „Áhítattal forduljatok Jézus Szívéhez. Elevenítsétek fel a napi felajánló imát, és foglaljátok bele azokat a szándékokat, amelyeket az egész egyház számára megfogalmaztam” – mondta XVI. Benedek pápa a június elsejei úrangyala imádság alkalmával. „Jézus Szíve egyszerűen és hitelesen fejezi ki a szeretet »örömhírét«, hiszen egyszerre foglalja magában a megtestesülés és a megváltás titkát. Szeretetének végtelenjéből Isten be akart lépni a történelem és az emberi létezés keretei közé, emberi testet öltött, amelyben emberi szív dobogott – mindezt azért, hogy a végesben a végtelennel találkozhassunk, hogy a názáreti Jézus emberi Szívében a láthatatlan, kimondhatatlan titkot szemlélhessük.” (AsiaNews/MK)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .