Részvétüzenet Laoszba a pusztító árvíz után

Ferenc pápa a tragédiáról értesülve részvéttáviratot küldött a laoszi egyházi és polgári hatóságoknak. Üzenetében szívből jövő szolidaritását fejezi ki az érintetteknek, és úgy fogalmaz: imádkozik az elhunytakért, a sérültek felépüléséért és mindazokért, akik szeretteiket gyászolják, vagy az eltűntnek nyilvánítottak életéért aggódnak. A Szentatya helytállásra buzdítja a polgári hatóságokat és mind­azokat, akik az eltűntek felkutatásában és a mentésben részt vesznek, valamint pápai áldását küldi mindenkinek.
A laoszi tartományi hatóságok felhívást tettek közzé, amelyben humanitárius segélyek felajánlását kérik. Mindenekelőtt ételre, ivóvízre és gyógyszerekre van szükség a katasztrófa sújtotta területen. A hatóságok bárkákkal segítik a kitelepítést Attapö tartomány Szanszaj körzetében, ahol a vízszint emelkedése fenyeget. Számos területen a víz lakóházakat sodort magával vagy árasztott el.
Az ország délkeleti tartományában átszakadt gátat egy 2012-ben létrehozott vállalatcsoport építette, amelynek tagja a thaiföldi Ratcha­buri vállalatcsoport, a dél-koreai Korea Western Power Ltd. és a helyi érdekeltségű Lao állami vállalat. A gát a laoszi kormány vízenergia-fejlesztési tervének keretében épült. A szegénységgel küzdő délkelet-ázsiai országban, ahol az évszakos esők gyakran okoznak áradásokat, a kormány azt szeretné elérni, hogy 2025-re a vízenergia váljon a bevételek elsődleges forrásává. Mindez azonban környezeti kockázatokkal jár. Különböző környezetvédő szervezetek már jelezték, hogy a terv megvalósulása káros lehet az ökoszisztémára és a helyi gazdaságra is, Laoszban ugyan­is számos vidéki közösség mindennapi életéhez elválaszthatatlanul hozzátartoznak a folyók.

Forrás: Vatikáni Rádió

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .