Remény a gyermektelen pároknak

Nem a tilalmakra kell helyeznünk a hangsúlyt, hanem arra, hogy megismertessük a hívőkkel az élet valódi lehetőségeit. Tény, hogy hazánkban a házasságok tizennyolc-húsz százaléka meddő, és ezekben az adatokban természetesen a katolikus házaspárok is benne vannak. A lelkipásztori szolgálat során külön oda kell figyelnünk azokra, akik ilyen problémával küzdenek. Ezek a hívők ugyanis gyakran az egyházközösségben is rosszul érzik magukat, hiszen sok nagycsaládossal találkoznak, és ezt nem könnyű feldolgozniuk. Nemritkán az egyházból is elmaradnak, mert megviseli őket, hogy mindenütt boldog családokat látnak maguk körül, miközben nekik nem lehet gyermekük. A remény képviselőinek kell lennünk számukra.


– Mi az elsődleges feladata a lelkipásztornak, ha egy meddőséggel küzdő házaspár fordul hozzá?

– A segítségnyújtáshoz elengedhetetlen, hogy a hívő merje megszólítani lelkipásztorát. És persze az is fontos, hogy a lelkipásztor nyitott szemmel járjon, és észrevegye azt a házaspárt, aki bátorításra szorul. Először is egymásra kell találnia a papnak és a gyermektelenséggel vívódó párnak. Annak a lelkipásztornak, aki jól ismeri a közösségét, ott van a lehetőség a kezében, hogy összeismertesse a házaspárt olyanokkal, akik hasonló problémát élnek át, vagy akik korábban ugyanebben a helyzetben voltak, de már túllendültek rajta. Az emberek nagyon sokat tudnak segíteni egymásnak. A papnak egy olyan pontnak kell lennie, akin keresztül találkozhatnak azok, akik valóban erőt adhatnak egymásnak.

Fotó: Kissimon István

A NaPro-módszer

A NaPro Technológia (Natural Procreative Technology) az egyház által támogatott módszer, amely áldás lehet a meddőséggel küzdő párok számára. A mesterséges módszerekkel ellentétben nem megkerülni akarja a problémát, hanem gyógyítani. A Thomas Hilgers szülész-nőgyógyász által kidolgozott módszer a női ciklus megfigyelésén, és jellemzőinek az úgynevezett Creighton-táblázatban való rögzítésén alapul. A kezelés egyéni problémától függően legfeljebb hat hónapot vesz igénybe.

A módszer megoldást jelenthet a rendszertelen peteérésű, illetve a sikertelen lombikprogramokon átesett nők számára is. Az egyetlen nehézséget az jelenti, hogy Magyarországon jelenleg nincs a NaPro Technológiában jártas orvos. A módszert alkalmazó pároknak ezért külföldre kell utazniuk orvosi konzultációra. Remélhetőleg hamarosan hazánkban is lesz olyan szülész-nőgyógyász, aki elköteleződik a meddőség természetes kezelése mellett, és vállalja a NaPro Technológia alkalmazásához szükséges orvosképzés elvégzését.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .