Pünkösdi programok

A fővárosban évek óta sor kerül pünkösdvasárnap a Pünkösd Európa felett – Budapest felett elnevezésű rendezvényre, amelyben a Szentlélek kiáradását kérik a nagyvárosra, az országra és kontinensünkre. A helyszín idén is a Gellért-hegy lesz: a víztározónál 15 órakor közös imádság, majd szentmise lesz.

Még régebbi hagyományokra tekint vissza a karizmák ünnepe Máriaremetén. Az 1994-ben zsinatot tartott esztergom- budapesti főegyházmegyei zsinatot követően szervezték meg az első pünkösdhétfői egyházmegyei majálist. A máriaremetei templomkertben a plébániai és lelkiségi csoportok egy-egy szakpasztorációhoz kapcsolódóan mutatkoznak be délelőtt 10 órától.

Számos más püspökség is rendez egyházmegyei vagy családos napot pünkösd hétvégéjén. A székesfehérvári püspökség ötödik alkalommal várja a családosokat és az egyedülállókat egyaránt egyházmegyei napjára pünkösdhétfőn, Balinkán. 10 órakor Spányi Antal püspök előadással nyitja meg a napot, majd fakultatív programok lesznek – kézműves foglalkozások, sportversenyek, méta, íjászat. Az egyházmegye iskolái és óvodái műsorokat adnak elő, a felnőttek előadásokat hallgathatnak, míg a fiatalokat koncert várja. 15 órakor szentmisével zárul a nap.
A veszprémi főegyházmegye családpasztorációs munkacsoportja június 1-jén családi juniálist szervez a Jézus-ösvényen. A program 9 órakor kezdődik Devecserben, majd buszokkal mennek át a résztvevők Kolontárra, a „betlehemi barlanghoz”. A somlói Jézus-ösvény mentén játékos csapatversennyel egybekötött gyalogos öröm-túra lesz, amelynek célállomása a devecseri papkertben lévő „názáreti ház”. Délután a családok együtt ünneplik az egyház születését. Ezt követően sport- és kézműves foglalkozások, állatsimogató, játékok várnak minden korosztályt.
Pünkösdhétfőn Mosonmagyaróváron a győri egyházmegye rendez családi napot. A közös ünnep 9.30 órakor püspöki szentmisével kezdődik az óvári templomban, majd majális jellegű szórakoztató és kulturális műsor lesz a Wittman Parkban. A rendezvény során az egyházmegye családjai ismerkedhetnek meg egymással, és lehetőség nyílik a különböző katolikus iskolák, intézmények bemutatkozására is. A rendezvény bevételét Kárpátalján élő rászorulóknak juttatják el.

Árpád-házi Szent Erzsébet szentté avatására is emlékeznek a sárospataki XVII. pünkösdi Szent Erzsébet-ünnepen. Vasárnap zenés, kosztümös menet jelenetei mutatják be a szent életét, majd szentmise lesz a Rákóczi-vár kápolnájában 18 órakor. Június 1-jén Ternyák Csaba egri érsek mutat be szentmisét a bazilikában és vezeti a körmenetet. Délután pünkösdi nyárköszöntő programok és művészeti találkozó várja az érdeklődőket.

Petőfiszállás-Pálosszentkúton Bíró László tábori püspök mutat be búcsúi szentmisét május 30-án, 18 órakor. 29-30-án ifjúsági találkozót tartanak. Nemzeti kegyhelyünkön, Mátraverebély-Szentkúton Udvardy György esztergom-budapesti segédpüspök mutat be szentmisét május 31-én, 11 órakor. A pünkösdi nagybúcsúra férfizarándoklatot szerveznek a szécsényi ferencesek.

Hagyományteremtő szándékkal először szervez a pálos rend éjszakai zarándoklatot Pilisszentlélekre, a kolostor romjaihoz. A gyalogos zarándoklat szombat este 11 órakor indul a pomázi HÉV-megállóból. A romoknál vasárnap reggel 6 órakor lesz a pünkösdhajnali szentmise.

Bíró László, az MKPK családreferens püspöke a horvátnádaljai Szentlélek-templomban június 1-jén 10 órakor mond szentmisét a családokért. A liturgiát követően végigjárják a házaspárok útjának állomásait, és imádkoznak a magyar családokért.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .