Pozsonyban több tízezren meneteltek az életért

A rendezvény szervezője, Stanislav Zvolenský pozsonyi érsek megköszönte, hogy ilyen sokan tüntettek. A menet Pozsony belvárosán keresztülhaladva a Szabadság térről indult, és ugyanoda érkezett meg. Az itt felállított színpadról beszéltek a demonstráció szónokai.
A szervezők szerint mintegy ötvenezren gyűltek össze. A megmozdulás fő célja, hogy a résztvevők kifejezzék: a meg nem született élet erősebb törvényi védelmére van szükség. A tüntetés szervezői felszólították a köztársasági elnököt, Zuzana Čaputovát, a kormányt, a parlamenti képviselőket és a közintézményeket, hogy a fogantatás pillanatától védjék az emberi életet, és töröljék el azt a jogszabályt, amely a várandósság 12. hete előtt lehetővé teszi az indoklás nélküli művi terhességmegszakítást.
A szlovák abortuszszabályozás megengedő. A várandósság 12. hetéig bárki kérheti, hogy terhességét műtéti úton szakítsák meg. Megfelelő egészségi indokkal pedig még a 24. héten is elvégeztethető az abortusz.
„Minden ember ember, mérettől függetlenül”; „Aki megöl egy meg nem született gyermeket, az a nemzet jövőjét öli meg” – írták transzparenseikre a tiltakozók, akik azt szeretnék elérni, hogy még nemi erőszakból származó terhesség vagy súlyos születési rendellenesség esetén se lehessen a terhességet megszakítani.
A megmozdulás szervezői kifejezték: kiemelt védelem illeti meg a férfi és a nő kapcsolataként értelmezett házasságot. Jogszabályok elfogadását sürgetik, amelyek kedvező szociális és a gazdasági környezetet teremtenek a több gyermeket vállaló, felelősségteljes családoknak.
Jelenleg négy olyan törvényjavaslat is a parlament előtt van, amely a művi terhességmegszakítás szabályozását szigorítaná. Ezeket az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek szlovákiai pártja (OĽaNO), a konzervatív Sme Rodina, a szélsőjobboldali A Mi Szlovákiánk Néppárt (ĽSNS) képviselői és Richard ­Vašečka független honatya nyújtotta be. A tüntetés szervezői az összes ilyen jogszabály-módosítási tervezetet támogatják.
Szlovákiában az elmúlt tíz évben évi 11 ezerről 6000-re csökkent a terhességmegszakítások száma. A Focus közvélemény-kutató szeptemberi felmérése szerint a lakosság többsége, 55,5 százaléka nem támogatja az abortusz szabályainak szigorítását, míg 34,6 százalék igen.

Forrás és fotó: Ujszo.com, MTI

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .